FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 5. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

KARLOVAC - Ivan Žapčić, Marko Vuković i Tomica Godec uhićeni u aferi Daimler poslijepodne su dovedeni na karlovački Županijski sud gdje će ih ispitati istražni sudac. Uz kaznenu prijavu za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca, kojima su se navodno nezakonito domogli više od 900 tisuća eura, osumnjičeni su na sud dovedeni oko 14 sati. Ispitati će ih istražni sudac i ujedno predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ivan Perković. Nakon što se očituju o krivnji istražni će sudac odlučiti hoće li ih zadržati iduća dva dana tijekom kojih Županijsko državno odvjetništvo može zatražiti pokretanje istrage i određivanje jednomjesečnog pritvora. Bivše suvlasnike ozaljske tvrtke IM Metal Žapčića i Vukovića policija sumnjiči da su na privatne račune primili 250.000 eura od "tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj". Tim su novcem kupili nekretnine i poslovne prostore na području Karlovca, a koje su kasnije iznajmili tvrtci čiji su u tom trenutku bili vlasnici te pozajmicu nikada nisu vratili. Trećeosumnjičeni Godec tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, na račun pružanja konzultantskih usluga preko svoje tvrtke sa sjedištem u Americi, primio 1,6 milijuna eura, iako konzultantske usluge nisu bile obavljene. Policija svu trojicu tereti i za pranje novca koji je uplaćen na račun neizvršenih konzultantskih usluga. Novac koji je navodno prebačen na privatne račune Žapčića i Vukovića, prikazan je u ožujku 2004. kao kupovina poslovnog udjela Godecove tvrtke u IM Metalu. No, prijenos vlasničkog udjela temeljem spomenute novčane transakcije nikada nije izvršen, kažu u policiji, dodajući da imovinska korist pribavljena spomenutim kaznenim djelima iznosi viđe od 920 tisuća eura.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa RH očekuje da će tijekom dana dobiti službenu obavijest o uhićenju ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, nakon čega će početi prikupljati dokumentaciju kako bi od Srbije, gdje je jučer uhićen, zatražila njegovo izručenje. "Tijekom dana očekujemo službenu obavijest od strane Interpola, a zatim pristupamo prikupljanju dokumentacije", izjavila je Hini glasnogovornica Ministarstva pravosuđa RH Vesna Dovranić. Dodala je kako će se u konkretnom slučaju postupak izručenja provesti po odredbama Europske konvencija o izručenju, Ugovoru o izručenju između Hrvatske i Srbije te hrvatskim propisima. "Daljnji postupak i njegova brzina ovisiti će o tome hoće li Vučurević pristati na pojednostavljeni postupak izručenja", dodala je Dovranić. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. Kao ratni gradonačelnik Trebinja tereti se za bombardiranje Dubrovnika tijekom agresije na Hrvatsku. Srbijanska je policija Vučurevića uhitila jučer na prijelazu Karakaj između Zvornika (BiH) i Malog Zvornika (Srbija), po međunarodnoj tjeralici koju je raspisala Hrvatska. Nakon uhićenja u Srbiji ga je saslušao dežurni istražni sudac i odredio mu pritvor, a prema pisanju srbijanskih medija, Vučurević ima samo bosanskohercegovačko držvljanstvo, što olakšava postupka izručenja.

DUBROVNIK - Predsjednik Republike Ivo Josipović komentirao je danas u Dubrovniku uhićenje Božidara Vučurevića, ratnog gradonačelnika Trebinja, kazavši kako je politika pomirenja nešto što je najvažnije na ovim prostorima, a upravo ona uključuje i odgovornost za ratne zločine. "Vučurević je osnovano sumnjiv da je sudjelovao u potpuno vojno nemotiviranom razaranju Dubrovnika, a to je ratni zločin i bilo bi pravedno da mu se sudi u Dubrovniku. Siguran sam da će imati pravedno suđenje bez obzira na predmet optužbe", kazao je predsjednik Josipović. Božidara Vučurevića uhitila je jučer srbijanska policija na prijelazu Karakaj, na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska. Vučurevića se prema optužnici u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-tih godina. Predsjednik Republike Ivo Josipović prilikom današnjeg boravka u Dubrovniku posjetio je Osnovnu školu "Marin Getaldić" gdje je sudjelovao na školskom satu o energetskoj učinkovitosti te je zajedno s učenicima pogledao animirano-edukativni film "Misli na sutra" o odgovornom ponašanju s energijom te zaštiti okoliša. Tijekom poslijepodneva predsjednik Ivo Josipović posjetit će općinu Konavle.

ZAGREB - Bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin kazao je da očekuje kako će se istraga o primanju mita pri nabavi vatrogasnih vozila biti sprovedena brzo i učinkovito i da će se utvrditi prava istina. "To je zapravo jedini komentar, jer mislim da je to u interesu hrvatske države i svih onih koji se na ovaj ili onaj način spominju u toj priči da se zapravo, bar s mog aspekta, stvari razjasne i to što prije", rekao je Lučin za čijeg je mandata sklopljen ugovor s tvrtkom Daimlerom koja je na američkom sudu priznala da je pri ugovaranju poslova podmićivala vladine dužnosnike u Hrvatskoj. "Nikakvih posebnih komentara nemam, jer ono što sam uspio vidjeti u medijima, ne vidim konkretno ništa, pa ne bih ništa ni komentirao. Dobro je da se ta priča razvija i dobro je što se to dogodila i nadam se da će institucije sustava do kraja odraditi svoj posao", rekao je Lučin u izjavi za Hinu. Zbog povezanosti s aferom Daimler danas su uhićeni suvlasnici tvrtke 'IM Metal' iz Ozlja Ivan Žapčić i Marko Vuković te inženjer Tomica Godec. Trojicu uhićenih policija sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca. Navodne isplate za hrvatske vladine dužnosnike išle su preko IM Metala u visini od oko 3,02 milijuna eura, dok je još 1,6 milijuna eura isplaćeno preko američkih tvrtki Biotop i MRC iz Delawarea i Wyominga.

ZAGREB - Udruge iz Domovinskog rata, njih 18 na državnoj razini pokrenule su inicijativu da Hrvatski sabor na posebnoj sjednici ili posebnoj točki dnevnog reda raspravlja o saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu koja je, prema njihovom mišljenju, "mrtvo slovo na papiru". Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila govoreći danas na konferenciji za novinare u ime okupljenih 18 udruga, istaknuo je kako je danas više nego prije potrebno da institucije odgovore na neka pitanja o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Izvijestio je da su udruge poslale dopis Hrvatskom saboru kako bi se ta rasprava organizirala između 11. i 14. travnja u nazočnosti predstavnika udruga, a uoči presude hrvatskim generalima na Haaškom sudu, te da očekuju odgovor predsjednika Sabora. Vidimo što se događa i s Hrvatskom i s nama, rekao je Pšenica te naglasio kako udruge proistekle iz Domovinskog rata svoje probleme žele riješiti kroz institucije te da će to činiti i dalje. Želimo da sve političke stranke daju svoj doprinos u raspravi o onome što će biti nakon 15. travnja kada će se na Haaškom sudu objavititi presuda hrvatskim generalima, te da li ćemo svi biti osuđeni kao zločinci u 'nekakvom zločinačkom poduhvatu', istaknuo je predsjednik Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila. "Mi radimo i nismo na cesti, ne prosvjedujemo ali nismo suglasni s onim što se u Hrvatskoj događa", rekao je Pšenica, dodavši kako su prosvjedi branitelja "zadnja opcija". Osudio je i pokušaje političke manupulacije braniteljima i njihovim prosvjedima. Na upit novinara očekuje li osuđujuću presudu hrvatskim generalima na Haaškom sudu, 15. travnja, Pšenica je naglasio kako udruge smatraju da hrvatski generali nisu krivi i da im nije dokazana krivnja, ali - dodao je - "nas zanima opcija ako oni slučajno budu osuđeni kako će se institucije Republike Hrvatske prema tome postaviti".

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izradilo je Nacrt uredbe o uspostavi okvira za djelovanje Republike Hrvatske u zaštiti morskog okoliša, te ga je uputilo na javnu raspravu, priopćeno je danas iz Ministarstva. Nacrt je izrađen u suradnji s Ministarstvom kulture, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. "Donošenjem ove Uredbe koja se temelji na odredbama Zakona o zaštiti okoliša hrvatsko zakonodavstvo, uskladiti će se s Okvirnom direktivom o morskoj strategiji 2008/56/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 17. lipnja 2008., kojom se uspostavlja okvir za djelovanje Zajednice u području politike morskoga okoliša", ističe Ministarstvo. Uredbom o uspostavi okvira za djelovanje Hrvatske u zaštiti morskog okoliša uređuje se podloga za izradu Strategije zaštite morskog okoliša do 2020. godine. Dobro očuvan morski okoliš podrazumijeva stanje okoliša morskih voda u kojem su očuvani ekološki raznoliki i dinamični oceani i mora, koji su čisti, zdravi i produktivni u svojim prirodnim uvjetima, a korištenje morskoga okoliša na održivoj je razini.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra počinje proljetno zasjedanje, na 23. sjednici koja će, uz stanku za uskrsne blagdane, trajati do 20. svibnja. Na predloženom dnevnom redu sjednice je 41 točka, polovica kojih su zakonski prijedlozi saborskih klubova i zastupnika, uglavnom oporbenih. Nakon što zastupnici ujutro utvrde dnevni red sjednice, u sabornici će početi aktualno prijepodne koje traje oko četiri sata, a tijekom kojega će članovima Vlade pitanja postaviti 40 zastupnika. Bit će to prilika i da predsjednica Vlade Jadranka Kosor odgovori na oporbene zahtjeve da odredi datum parlamentarnih izbora te objasni prozivke glasnogovornika Vlade Mladena Pavića da su oporbene stranke stajale iza protuvladinih prosvjeda. Naime, oporbene su stranke na prošloj saborskoj sjednici u više navrata pozivale premijerku da dođe u Sabor, a bez tih njihovih zahtjeva gotovo da nije počinjao ni jedan radni dan u sabornici, no premijerka se na te pozive nije odazivala, ističući da će u parlament doći na zakazanu raspravu po utvrđenoj točki dnevnog reda. U popodnevnom dijelu zasjedanja zastupnici bi sutra trebali raspraviti Vladin prijedlog izmjena Zakona o izvlaštenju. Riječ je o tehničkim izmjenama, uvjetovanim promjenom saborskog Poslovnika, pa će Vlada odluku u primjeni instituta izvlaštenja kao iznimne intervencije države u vlasnička ovlaštenja ubuduće donositi uz prethodno mišljenje svih saborskih odbora u čiji djelokrug to pravno područje pripada - odbora za gospodarstvo, za razvoj i obnovu, za prostorno uređenje i graditeljstvo te Odbora za zaštitu okoliša.

ZAGREB - Odvjetnik vlasnika oduzetog zemljišta na Prevlaci, Vladimir Gredelj pozvao je EU da ne dopusti Hrvatskoj zaključiti Poglavlje 23, niti dovršiti pristupne pregovore dok se, kako tvrdi, "ne razriješi najveća politička korupcija u Hrvatskoj u kojoj su sudjelovale sve tri sastavnice vlasti". "Na vrhu kraka korupcijske hobotnice, o kojoj će javnost tek saznati, nalazi se bivši premijer Ivo Sanader", ustvrdio je danas Gredelj na konferenciji za novinare. Gredelj je rekao da je s tim zahtjevom nedavno upoznao i zamjenika veleposlanika EU u RH Paola Berizzija te voditelja projekata za antikorupciju Fulvija Bianconija. Najavio je da će pravdu zatražiti na Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava te podnijeti tužbu za naknadu štete nastale zbog nezakonitog postupanja tijela državne vlasti. Podsjećajući na kronologiju zbivanja Gredelj je naveo da se radi o 20-tak obitelji koje je podnijelo zahtjev za povrat poljoprivrednog zemljišta (oko 650 000 četvornih metara) krajem 90-tih godina, prema Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugokomunističke vladavine. Odjel za imovinsko pravne poslove Dubrovačko-neretvanske županije konzultiralo je Ministarstvo pravosuđa koje je utvrdilo da zahtjev ne podliježe tom zakonu. Nakon provedenih dodatnih konzultacija Ministarstvo ipak daje potvrdan odgovor, no da nije moguć povrat zemljišta budući je ono vojno strateški važno, a vlasnicima je, kazao je Gredelj, ponuđena "pravična naknada" od 80 lipa po četvornom metru za zemljište vrijedno 200 do 300 eura po četvornom metru. Odluku je potpisao predstojnik županijskog Odjela za imovinsko pravne poslove Ivo Žeravica javnosti poznat po sudjelovanju u aferi Štrok, rekao je Gredelj.

TENJA - U Tenji nadomak Osijeka, kod spomenika stradalnicima Domovinskog rata, predsjednik Hrvatske stranke prava Daniel Srb rekao je danas na konferenciji za novinare kako je nedopustivo da su "žrtve zaboravljene, a krvnici se slobodno šeću i dijele im se medalje". "Samo u Tenji tijekom Domovinskog rata ubijeno je 28 civila, znaju se svjedoci koji su dali svoj iskaz, zna se i o kojim se osobama radi, a hrvatska politika, policija i pravosuđe do sada su zanemarili odgovornost i inzistiranje da se počinitelji kazne", rekao je Srb, dodajući kako "možda neke osobe u ovom trenutku nisu dostupne hrvatskome pravosuđu, ali u svakom slučaju one se moraju procesuirati i kazniti, i Hrvatska to ne smije propustiti". Nedopustivim je ocijenio "najavljenu dodjelu medalja u Srbiji osobama koje su sudjelovale u ratu u Hrvatskoj i BiH", dodajući kako je to "dovoljan dokaz da Hrvatska konačno traži od Srbije ratnu odštetu jer je i dodjeljivanje medalja još jedan dokaz da je Srbija sudjelovala u agresorskom ratu protiv Hrvatske". Srbija treba pokazati da doista želi kazniti one koji su počinili zločin, a ne im dodjeljivati medalju za hrabrost, rekao je Srb. Istaknuo je kako je Hrvatska dosad propustila tražiti odštetu od Srbije te da se to mora ispraviti, a kažnjavanje onih koji su počinili zločine u Hrvatskoj, dodao je, "moralo je biti dio nedavnih političkih razgovora Hrvatske i Srbije".

ZAGREB - U povodu slučaja Medikol, Hrvatsko društvo za nuklearnu medicinu upozorilo je kako nedostatak PET-CT-a dovodi sveučilišne klinike u položaj da nemaju pristup novim tehnologijama što je nespojivo s njihovim statusom i obavezama na zdravstvenom, znanstvenom i nastavnom području, te se pridružuje Hrvatskom društvu radiologa u brizi za razvoj struke u sveučilišnim i državnim bolnicama. Predsjednik Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu, prim. dr. Stanko Težak, u priopćenju ističe kako sveučilišne bolnice, u kojima se podučavaju studenti medicine i odgajaju novi specijalisti, nemaju više vrhunsku opremu, te ne mogu adekvatno provoditi program specijalizacije i stručno usavršavanje u tom području, pa postoji mogućnost da vrhunski specijalisti napuste sveučilišne bolnice. To pak dugoročno usporava napredak struke a bolesnike lišava mogućnosti dobivanja drugog mišljenja. "Nadamo se da se to neće dogoditi i da će zdravstveni autoriteti ipak omogućiti nabavku vrhunske tehnologije za vodeće zdravstvene ustanove naše države", navodi se. Hrvatsko društva za nuklearnu medicinu također ističe kako je neosnovano širenje straha od navodno visokih doza zračenja za bolesnike prilikom PET/CT pretrage, jer postoje smjernice za upućivanje na pretrage koje se temelje na preporukama i smjernicama Europskog udruženja za nuklearnu medicinu.

ZAGREB - Velika retrospektiva slika Zlatka Šulentića, na kojoj će se izložiti oko 120 radova iz svih stvaralačkih razdoblja tog istaknutog hrvatskog umjetnika, otvorit će se 7. travnja u Umjetničkom paviljonu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u tom muzeju. Podsjetivši da je od posljednje Šulentićeve retrospektivne izložbe u Zagrebu prošlo gotovo četrdeset godina, ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković ustvrdio je kako će kritička retrospektiva u Umjetničkom paviljonu biti svojevrsna historizacija velikog dijela umjetnikova opusa i antologijski prikaz njegova stvaralaštva. To je prigoda da se kulturnoj javnosti i publici s povijesne distance prikaže i obradi opus koji je iznimno značajan za hrvatsku kulturu i umjetnost prve polovice dvadesetog stoljeća, istaknuo je. Autorica izložbe Ivanka Reberski je ocijenila kako Šulentić nije bio zanemaren u hrvatskoj povijesti umjetnosti, ali nikada nije bio previše eksponiran, niti se u tom smislu izdigao od prosjeka. Po njezinim riječima, Šulentić je nezaobilazna slikarska osobnost bez koje nema niti jednog relevantnijeg tematskog pregleda hrvatskog slikarstva, napose ključnih razdoblja 20. stoljeća, sve do šezdesetih i sedamdesetih godina.

SISAK - Saborska zastupnica i predsjednica HSS-a Sisačko-moslavačke županije Marijana Petir izvijestila je danas novinare o mišljenju saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa po kojemu nije u sukobu interesa jer ju je za članicu upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost po položaju imenovala vlada na prijedlog Sabora i za to ne ostvaruje nikakvu naknadu. Na konferenciji za novinare u Sisku Petir je rekla kako je ona tražila mišljenje tog povjerenstva nakon napisa u nekim medijima da je kao članica upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i saborska zastupnica u sukobu interesa. I sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel pozvala je na sjednici Županijske skupštine u veljači mjerodavne institucije da istraže moguću odgovornost Marijane Petir kao članice upravnog odbora tog fonda, čiji je direktor Vinko Mladineo u pritvoru zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti zbog isplate 5,6 milijuna kuna tvrtki Fimi mediji. Odluku, po mišljenju županice Lovrić-Merzel, o poslovima s tvrtkom Nevenke Jurak mogao je donijeti samo upravni odbor, a ne Mladineo samostalno jer je riječ o svoti većoj od pet milijuna kuna. Petir je to i tada opovrgnula, a i danas je istaknula kako poslovanje s Fimi medijom nikada nije bilo na upravnom odboru tog fonda. Nadzor nad poslovima fonda, rekla je Petir, obavlja resorno ministarstvo, a ne upravni odbor fonda.

ZAGREB - Glavnim i popratnim programom ovogodišnji Muzički biennale Zagreb, koji će se održati od 7. do 17. travnja, obilježit će pedesetogodišnju povijest tog međunarodnog festivala suvremene glazbe koji se prvi put održao 1961. godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Kao temeljnu smjernicu programa umjetnički direktor festivala Berislav Šipuš istaknuo je želju da se naglasi kontinuitet te manifestacije u proteklih pedeset godina. Kako bi se to ostvarilo, program će obuhvatiti koncerte s djelima skladatelja koji su radili na ideji Muzičkog biennala Zagreb od samih početaka, dok će drugi dio festivala biti posvećen praizvedbama glazbeno-scenskih djela hrvatskih skladatelja svih naraštaja, rekao je Šipuš. Djela Kelemena, Maleca, Devčića, Horvata, Kuljerića, Sakača i drugih izvodit će se na koncertima domaćih i inozemnih orkestara u "Lisinskom", među ostalim, Orkestra i zbora zagrebačke Muzičke akademije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Orkestra Zaklade Veronske Arene te Filharmonije Witolda Lutoslawskoga iz Wroclawa, Plovdivske filharmonije i Zagrebačke filharmonije.

OSIJEK - Osječka policija uhvatila je 29-godišnju prevaranticu iz Pitomače osumnjičenu da je počinila kazneno djelo prijevare te od 80-godišnjakinje i njezina 81-godišnjega muža otuđila 12.000 kuna, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava.

Prevarantica je 29. ožujka oko 14 sati nazvala telefonom 80-godišnju Osječanku te ju je pozvala da dođe u HZZO i produži zdravstvenu iskaznicu. Budući da je žena slabo pokretna, onamo se uputio njezin 81-godišnji mu, a kad je otišao iz kuće, nepoznata žena ponovno je nazvala 80-godišnjakinju i rekla joj kako joj muž poručuje da uzme svu ušteđevinu iz kuće, ode do obližnje autobusne postaje i novac preda njezinoj asistentici, također navodnoj djelatnici HZZO-a. Također joj je rekla kako muž želi novac zamijeniti u banci. Osamdesetogodišnjakinja je uzela oko 12.000 kuna ušteđevine i predala je ženi koja ju je čekala na dogovorenome mjestu. Policija će protiv 29-godišnjakinje podnijeti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Policija ponovno upozorava starije osobe da ne nasjedaju prevarantima koji se lažno predstavljaju te da svoj novac nikome ne daju.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙