FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puljić: Hrvatima u BiH i dalje se čini nepravda

Autor: rmav
SARAJEVO, 5. travnja 2011.(Hina) - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je kako se u trenutačnim političkim nadmetanjima u Bosni i Hercegovini ignoriraju prava Hrvata kao konstitutivnog naroda čime im se i dalje čini nepravda te je ocijenio kako krivnju za to snosi i međunarodna zajednica.

"Od ranije nam je poznato da međunarodna zajednica svojim stavovima ide protiv jednakih prava iako se kune da proklamira ista ta prava", izjavio je kardinal Puljić u intervjuu kojega je u utorak objavio banjalučki dnevni list "Glas Srpske".

Puljić je kritizirao nalog Visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da suspendira odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) kojom je proglašen nezakonitim izbor nove izvršne vlasti u Federaciji BiH.

"Nepravda je očevidna. Izgleda da misle da manje i malobrojnije treba ukloniti kako bi se lakše riješilo pitanje BiH", kazao je vrhbosanski nadbiskup konstatirajući kako je sadašnje stanje "izniknulo iz nenormalnih izbornih zakona".

Ocijenivši odluku o suspenziji odluke SIP-a poniženjem, Puljić je dodao kako ne misli da je Visoki predstavnik u BiH, austrijski diplomat osmislio posljednje odluke koje su protivne interesima Hrvata,

Kazao je da kao vjerski poglavar nikome ne kani davati političke upute, no ne može šutjeti na nepravdu. Podsjetio je kako se Biskupska konferencija BiH davno očitovala o mogućem preustroju BiH koji bi donio pravdu svima i kako ostaje pri tom prijedlogu.

Suprotno Puljiću zamjenik američkog veleposlanika u BiH Johnatan Moore izjavio je u utorak kako je nova vlast u Federaciji BiH proistekla iz činjenice da su HDZ BiH i HDZ 1990. odbile ponuđena kompromisna rješenja te su odlučile biti u oporbi. U intervjuu lokalnim medijima u BiH Moore je kazao kako međunarodna zajednica očekuje da će vlast na razini države biti uskoro formirana te da će u njoj svoje mjesto naći i dva HDZ-a.

"Želimo da koalicija na državnoj razini bude efikasna i da je sačinjava što više stranaka, kao i predstavnici svih naroda", kazao je Moore.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙