FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OHR potvrdio da je suspendirao odluke SIP-a BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 28. ožujka 2011.(Hina) - Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) objavio je u ponedjeljak kako je Visoki predstavnik Valentin Inzko suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) kojima je osporena zakonitost uspostave Doma naroda parlamenta Federacije BiH te izbora predsjednika i dva dopredsjednika tog entiteta.

"Odluke SIP-a od 24. ožujka privremeno se suspendiraju sve dok Visoki predstavnik ne odluči drugačije", kaže se u izjavi. "Ovaj nalog izravno se primjenjuje i nije potrebna niti jedna dodatna radnja radi njegova pravnog učinka", stoji u Inzkovoj odluci objavljenoj na internetskoj stranici OHR-a.

U obrazloženju odluke stoji kako izborni zakon BiH ne sprječava ovjeru mandata izabranih zastupnika te da se ne smije dopustiti blokada vlasti kakva je uslijedila kada su HDZ BiH i HDZ 1990. odlučile blokirati izbor svojih zastupnika u federalni Dom naroda iz županija u kojima su te dvije stranke osvojile većinu na izborima u listopadu 2010. godine. "To je bilo očevidno kršenje ustava i izbornog zakona BiH", stoji u obrazloženju te se dodaje kako je poduzimanje mjera u vezi s tim od Visokog predstavnika zatražio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Komentirajući prigovore uložene na zakonitost izbora nove vlasti u Federaciji BiH OHR je zaključio kako o njihovoj utemeljenosti može odlučivati samo entitetski ustavni sud.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) dobilo je u ponedjeljak odluku Visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka kojom su suspendirani raniji zaključci tog tijela o zakonitosti uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH, potvrdila je Hini u Sarajevu glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić.

Ona je u izjavi novinarima pojasnila kako se Inzkov nalog odnosi na "privremenu suspenziju" odluka SIP-a od 24. ožujka kojima je to tijelo zaduženo za provedbu izbornog procesa u BiH zaključilo da je Dom naroda federalnog parlamenta nezakonito konstituiran jer nisu izabrani svi zastupnici te kako je stoga bio nelegalan i izbor predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH obavljen 17. ožujka.

"Nalog je primljen k znanju i SIP neće komentirati odluke Visokog predstavnika", kazala je Pirić.

Novu izvršnu vlast u FBiH uspostavile su Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB) isključivši iz nje HDZ BiH i HDZ 1990. Te su dvije stranke osporile zakonitost izbora predsjednika i dopredsjednika FBiH te federalne vlade, a SIP je 24. ožujka, odlučujući o prigovorima iz te dvije stranke, ocijenio kako je Dom naroda entitetskog parlamenta konstituiran nezakonito te kako to tijelo nije moglo birati novog predsjednika entiteta i njegove zamjenike.

Odlukom SIP-a taj je izbor poništen, a zainteresiranim stranama ostavljena ne mogućnost ulaganja priziva Sudu BiH koji je trebao donijeti konačnu odluku o zaključcima SIP-a.

Odlukom Visokog predstavnika, donesenom na temelju ovlasti koje su mu dane, zaključci SIP-a su zapravo stavljeni izvan snage pa vjerojatno neće ni biti prilike da se o njima odlučuje na Sudu BiH.

O prigovorima na zakonitost i ustavnost uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH u konačnici će pak odlučivati entitetski ustavni sud.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙