FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijansko tužiteljstvo demantira glavnog tužitelja BiH

Autor: ssai
BEOGRAD, 26. ožujka 2011. (Hina) - – Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine demantiralo je pojedine navode glavnog državnog odvjetnika BiH Milorada Barašina iznesene u intervjuu beogradskom dnevniku “Politika“, prenosi u subotu taj list navodeći kako se u pismu upućenom redakciji lista iz službe za odnose s javnošću srbijanskog tužiteljstva ističe da je u radu na predmetu “Dobrovoljačka“ ta institucija od početka bila otvorena za suradnju s tužiteljima iz tužiteljstva BiH.

U pismu se kaže kako “nisu točni navodi gospodina Barašina da je Tužiteljstvo BiH dobilo negativan odgovor od Tužiteljstva za ratne zločine, kada je zatražilo da se saslušaju svjedoci događaja u Dobrovoljačkoj od 2. i 3. svibnja 1992. godine” te da se neposredna suradnja u predmetu “Dobrovoljačka” ogledala u pružanju pomoći međunarodnom tužitelju BiH Philipu Alcocku, u logističkoj potpori u saslušanju svjedoka te prikupljanju dokaza za pokretanje kaznenog postupka u BiH.

Iz srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine objašnjavaju da je međunarodni tužitelj Jude Romano, koji trenutno provodi istragu u tom predmetu u Tužiteljstvu BiH, zatražio od tog tužiteljstva ponovno saslušanje svjedoka koji su već saslušani 2006. godine i dostavu dokumenata koji su već bili dostavljena te godine te da je po zakonu potrebna suglasnost istražnog suca jer je predmet iz faze pretkaznenog postupka prešao u fazu istrage.

“Budući da gospodin Barašin za vođenje paralelnih istraga za ista kaznena djela, kako se navodi u tekstu intervjua, ’okrivljuje Srbiju i srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića’ i smatra da problem nije moguće riješiti ’zato što srbijanska strana ne želi popustiti u određenim stvarima’, ističemo da su, u pravcu rešenja problema ’paralelnih istraga’, tužitelj za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević i glavni tužitelj BiH Milorad Barašin postigli 22. 12. 2010. godine, na sastanku u Beogradu, dogovor o potpisivanju sporazuma koji će omogućiti razmjenu dokaza u kaznenim djelima ratnih zločina između dva tužilaštva”, stoji u pismu.

Dodaje se kako je na sastanku dogovoreno da tekst sporazuma sačini zajednička radna skupina u kojoj će biti po dva predstavnika iz oba tužiteljstva te da je dogovor o predstojećem sporazumu ključni korak ka unaprjeđenju suradnje između dva tužiteljstva, započete poslije zaključenja Memoranduma o suglasnosti u ostvarivanju i unaprjeđenju suradnje u borbi protiv svih oblika teškog kriminala 2005. godine u Beogradu.

Barašin je u razgovoru za "Politiku" od petka izjavio kako smatra da predmet “Dobrovoljačka” “mora biti procesuiran u BiH” te da “Srbija mora to shvatiti i ustupiti BiH sve ono što ima u vezi s ovim predmetom, a ne da teret odgovornosti prebacuje na Milorada Barašina ili na tužitelje Tužiteljstva BiH". Upitan zašto BiH ne pregovara sa Srbijom, Barašin je kazao kako je BiH pokušavala pregovarati te da "oni pregovaraju, ali neće popustiti u određenim stvarima i ne poštuju stavove tužitelja BiH i države BiH".

Govoreći o tvrdnji srbijanskog tužitelja Vukčevića da mu je 2009. godine nudio potpisivanje sporazuma o ustupanju dokaza vezano uz predmet "Dobrovoljačka", tužitelj BiH objasnio je kako se sporazum nudi već dulje vrijeme, ali da ga on ne može jednostrano potpisati.

"Moraju se uvažavati i stajališta Tužiteljstva BiH, mora gospodin Vukčević popustiti u određenim stvarima i udovoljiti našim zahtjevima. I to je problem. Nama je zapravo nuđen model sporazuma kakav je Srbija zaključila s Hrvatskom, a ja godinama upozoravam da takav sporazum ne odgovara BiH, a ne odgovara ni Srbiji, što se potvrdilo u slučaju Purda", istaknuo je Barašin.

(Hina) xdas ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙