FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 4. travnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

BRUXELLES - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić razgovarao je u ponedjeljak popodne u Bruxellesu sa svojim kolegama iz Finske, Malte i Danske, koji daju čvrstu potporu skorom dovršetku pristupnih pregovora i ratifikaciji pristupnog ugovora bez nepotrebnog odgađanja. Bebić sudjeluje na godišnjoj konferenciji predsjednika nacionalnih parlamenata zemalja članica i zemalja kandidata za Europsku uniju, koja se održava u belgijskom parlamentu u Bruxellesu. Popodne je imao tri zasebna bilateralna razgovora s predsjednikom parlamenta Danske Thorom Pedersenom, Finske Sauli Niinistom i Malte Michaelom Frendom. Nakon tih razgovora rečeno je kako sva trojica "daju čvrstu potporu skorom dovršetku pristupnih pregovora i ratifikaciji pristupnog ugovora bez nepotrebnog odgađanja". Bebić je istaknuo spremnost Hrvatske da završi pregovore do kraja lipnja kako bi se onda najesen mogao potpisati pristupni ugovor i organizirati referendum u Hrvatskoj, a nakon toga bi započeo proces ratifikacije u državama članicama. Bebić je svoje sugovornike zamolio za potporu kako ne bi došlo do zastoja tijekom procesa ratifikacije.

ZAGREB - Hrvatski ministar obrane Davor Božinović primio je u ponedjeljak u službeni posjet veleposlanika Republike Češke u RH Karela Kuehnla te s njim razgovarao o suradnji dviju zemalja u sklopu NATO inicijativa, priopćeno je iz MORH-a. Božinović i češki veleposlanik razgovarali su o suradnji dviju zemalja u sklopu NATO inicijativa, pri čemu je istaknuta NATO inicijativa helikopterskog transporta u NATO misijama, a u kojoj je Češka vodeća zemlja. Veleposlanik Kuehnl je istaknuo kako dvije zemlje, članice NATO-a imaju slične kapacitete i opremu, te naglasio mogućnost suradnje i na području vojne industrije. U tom smislu uputio je čestitke i pohvale ministru Božinoviću na prošlotjednoj izložbi vojne industrije ASDA u Splitu na kojem su se predstavile i tvrtke iz Republike Češke.

BEOGRAD - Srbijanska je policija u ponedjeljak, po međunarodnoj tjeralici koju je raspisala Hrvatska, uhitila ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, objavili su mediji u Srbiji pozivajući se na srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova. Vučurović je, kako se navodi, uhićen u ponedjeljak oko 13 sati na prijelazu Karakaj između Zvornika (BiH) i Malog Zvornika (Srbija), a o njegovu zadržavanju u pritvoru odlučit će nadležni sud u Malom Zvorniku. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva dubrovačkog područja i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

SARAJEVO - Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević izjavio je u ponedjeljak kako je "baš dobro" što je uhićen u Srbiji jer će imati priliku dokazati kako nije odgovoran za ratne zločine počinjene na području Dubrovnika. U izjavi što ju je telefonom dao bosanskohercegovačkoj državnoj televiziji BHT 1, Vučurević je potvrdio kako je nakon uhićenja na graničnom prijelazu Mali Zvornik priveden istražnom sucu u Šapcu koji treba odlučiti o mogućem određivanju pritvora zbog tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. "Nema problema, baš fino da raščistimo sve te stvari i razmrsimo te dubrovačke laži", kazao je Vučurević, dodajući kako su optužbe protiv njega "insinuirali srbomsrci".

BRUXELLES - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavo je u ponedjeljak u Bruxellesu kako smatra da su dva HDZ-a, koji odbijaju imenovati delegate u Dom naroda Federacije BiH, prekršili ustav, a da je za ocjenjivanje legalnosti formiranja vlade u Federaciji BiH bez toga doma nadležan jedino Ustavni sud. Inzko je skupini novinara u Bruxellesu izjavio kako poziva sve stranke u BiH da prihvate činjenicu da je samo Ustavni sud nadležan za ocjenjivanje legalnosti vlade Federacije BiH te da je do sadašnje situacije došlo zbog toga što tri županije s hrvatskom većinom odbijaju imenovati delegate u Dom naroda. Inzko dopušta mogućnost da dođe do osporavanja legalnosti izbora federalne vlade, ali da su se oni koji to osporavaju već ranije stavili izvan ustavnih okvira.

MOSTAR - Tri posto područja Bosna i Hercegovine još se nalazi pod minama, a ako se razminiranje nastavi sadašnjim tempom bit će potrebno još osam godina za potpuno razminiranje te zemlje, upozorio je u ponedjeljak Centar za uklanjanje mina u BiH. Prema podatcima toga centra, diljem BiH još se uvijek nalazi 213.000 minsko-eksplozivnih sredstava, a više od 10.866 lokacija smatra se sumnjivim. Voditeljica odjela pri izaslanstvu EU u BiH Natalia Daniskova istaknula je da je Europska unija od završetka rata u BiH donirala 27 milijuna eura za razminiranje. Pri tome je uništeno 53.516 protupješačkih i 7.570 protutenkovskih mina te još oko 45.000 komada neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava. U BiH je od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine stradalo 1.674 osoba, od čega je 590 poginulo. Tijekom posljednjih 15 godina u BiH su poginula 44 zaposlena na razminiranju.

BEJRUT - Snage libijskog vođe Moamera Gadafija tukle su u ponedjeljak grad Misratu koji nadziru pobunjenici te su bombardirale i stambene četvrti, rekao je glasnogovornik pobunjenika. Misrata, treći najveći libijski grad, jedino je preostalo pobunjeničko uporište na zapadu Libije. Tjednima je opkoljen progadafijevim snagama koje ga napadaju i stotine su stanovnika ubijene ili ranjene. Zračni udari zapadne koalicije pod NATO-ovim zapovjedništvom nisu dosad uspjeli zaustaviti progadafijeve snage.

TUNIS - Prijelazna tuniska vlada spremna je pregovarati s Italijom o tome da primi natrag imigrante koji su proteklih tjedana prebjegli na otok Lampedusu u južnoj Italiji, izjavio je talijanski premijer Silvio Berlusconi u ponedjeljak. Stručno povjerenstvo talijanskog ministarstva unutarnjih poslova surađuje s tuniskom vladom na sporazumu koji bi regulirao pitanje migranata, a u utorak bi ga, kako se očekuje, trebao potpisati talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni, rekao je Berlusconi dodavši kako je proteklih dana na Lampedusu ponovno stiglo više stotina miganata. Bijeg mladih Tunišana iz njihove zemlje u potrazi za boljim uvjetima života shvatljiv je, ali tako masovni egzodus stanovništva stvara probleme, ponajprije na Lampedusi, istaknuo je Berlusconi. Talijanska vlada spremna je Tunisu pomoći sa 150 milijuna eura kako bi se lakše reguliralo pitanje ponovnog prihvata imigranata, kazao je Berluconi.

SINGAPUR - Civilni zahtjevi za odštetama prema vladi i tvrtki Tokyo Electric Power Co (TEPCO), koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima, bit će najveći u povijesti Japana i dosegnuti astronomske svote, drže stručnjaci, a neki procjenjuju da će dosegnuti 130 milijarda dolara. Japanska vlada očekuje da će materijalne štete izazvane razornim potresom i tsunamijem dosegnuti 300 milijarda dolara, no stvarne štete bit će mnogo veće zbog pada gospodarske aktivnosti izazvane nestašicama struje i zahtjevima za isplatu odšteta.Analitičari američke banke Merrill Lynch procjenjuju da bi odštetni zahtjevi mogli iznositi 130 milijarda dolara potraje li kriza dvije godine. Taj najgori scenarij je izgledan jer neki stručnjaci već sada govore da će trebati mjeseci da se zaustavi curenje radioaktivnosti iz nuklearke.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama krenuo je u ponedjeljak u kampanju za reizbor 2012., u nastojanju da nastavi s politikom koju je dosad vodio iz Bijele kuće. Demokrat Obama, koji je premoćno pobijedio republikanca Johna McCaina na izborima 2008., napisao je u e-mailu svojim pristašama da je pokrenuo službenu proceduru kandidiranja. Američki predsjednik proteklih je tjedana počeo prikupljati novac za Demokrate, a podnošenje kandidature Federalnom izbornom povjerenstvu omogućit će mu da krene s prikupljanjem novca izravno za svoju kampanju. Politički komentatori očekuju da će skupiti milijardu dolara, što je dosad nezabilježeno u američkim predsjedničkim utrkama. Za izbornu pobjedu 2008., na kojima se natjecao kao senator Illinoisa, skupio je rekordnih 750 milijuna dolara.

PRIŠTINA - Behgjet Pacolli, čiji je izbor za predsjednika Kosova Ustavni sud proglasio neustavnim, odbio je u ponedjeljak prisustvovati svečanosti primopredaje vlasti predsjedniku kosovskog parlamenta Jakupu Krasniqiju, koji će tu dužnosti obavljati do daljnjega. "Gospodin Behgjet Pacolli smatrao je nepotrebnim sudjelovati u svečanosti", stoji u priopćenju što ga je objavio njegov ured. Kosovski ustavni sud je donio odluku o ustavnosti izbornog postupka prilikom biranja predsjednika u kosovskome parlamentu 22. veljače utvrdivši da je taj postupak bio neustavan i suprotan demokratskom duhu. U presudi se navodi da je izbor predsjednika bez protukandidata kršenje člana 86. kosovskog ustava te da na sjednici parlamenta 22. veljače nije bilo dvotrećinskog kvoruma zastupnika, potrebnog za izbor, čime je također prekršen ustav. U obrazloženju se ne daju jasne preporuke šta treba raditi dalje.

BERLIN - Nakon što je u nedjelju objavio da odlazi s čela liberalne stranke (FDP), manjeg koalicijskog partnera u njemačkoj vladi, ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u ponedjeljak je najavio i povlačenje s položaja vicekancelara u vladi Angele Merkel. Mediji prenose da je Westerwelle na sastanku predsjedništva svoje stranke rekao da je "jasno da će budući šef stranke, ako bude i član kabineta, biti i vicekancelar". Westerwelle ne želi biti glavni kandidat svoje stranke na izborima za Bundestag 2013. Vodstvo stranke trebalo bi do utorka u dogovoru sa šefovima stranke u saveznim državama, odlučiti o Westerwelleovu nasljedniku. Guido Westerwelle došao je na udar kritičara u svojoj stranci poslije prošlotjednih izbora u dvjema saveznim državama u kojima su liberali postigli izuzetno loše rezultate.

PARIZ - Francuska je odobrila sudjelovanje svojih vojnih snaga u UN-ovim vojnim operacijama u Obali Bjelokosti, čiji je cilj zaštiti civilno stanovništvo od eskalirajućeg nasilja u toj zemlji, stoji u priopćenju iz ureda francuskog predsjednika objavljenom u ponedjeljak. Elizejska palača izvijestila je da je cilj operacije pokušati neutralizirati teško naoružanje u koje posjeduju trupe lojalne Laurentu Gbagbi, koje se bore protiv pristalica Alassanea Ouattare, međunarodno priznatog predsjednika države. Francuska mirovna operacija u Obali Bjelokosti počela je 2002., na početku građanskog rata, kada su u zemlju poslane snage Licorne na temelju bilateralnog vojnog sporazuma Francuske i Obale Bjelokosti.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙