FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 4. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Na pretrage PET-CT-om u Polikliniku Medikol upućivani su isključivo pacijenti s onkološkom dijagnozom, a pretraga je kod svih pacijenata obavljena prema važećem protokolu, utvrđeno je tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora u Poliklinici Medikol koju je u tu ustanovu uputio ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović kako bi se utvrdila zakonitost rada u obavljanju dijagnostičke pretrage PET/CT. Na temelju 690 povijesti bolesti izabranih metodom slučajnog uzorka utvrđeno je, navodi se u priopćenju, da su na pretragu upućivani isključivo pacijenti s onkološkom dijagnozom, kod kojih je pretraga indicirana radi potvrđivanja dijagnoze, utvrđivanja stupnja proširenosti bolesti, povrata bolesti, ili radi praćenja učinkovitosti liječenja. Pretraga je obavljana sukladno Protokolu upućivanja i provođenja dijagnostičkih pretraga PET/CT, prema kojem se postupalo kod svih bolesnika, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović demantirao je danas tvrdnje nekih dnevnih listova da je ispitan u USKOK-u, te da je teretio bivšeg ministra zdravstva i socijalne skrbi Nevena Ljubičića i bivšeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Većeslava Bergmana. U priopćenju se navodi da je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi dužno predati dokumentaciju koja je bitna za rasvjetljavanje predmetnog slučaja. U USKOK-u se nije mogla dobiti informacija o tome je li jutros svoj iskaz o slučaju Medikol dao bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić, koji pak o tome nije želio davati nikave izjave.

ZAGREB - Suđenja se uopće ne bojim, poručio je danas bivši potpredsjednik Vlade i optuženik u "aferu Spice" Damir Polančec, nakon pripremnog ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu je USKOK braniteljima optuženika dostavio svoje dokazne prijedloge, a o kojima se obrana treba očitovati do 2. svibnja, kada je zakazano i iduće ročište. "Ja se suđenja uopće ne bojim, čim prije počne tim će prije završiti i tim će mi se prije neki morati ispričati", izjavio je Polančec novinarima po izlasku iz suda, upitan boji li se početka suđenja s obzirom na tempo kojim su zakazana pripremna ročišta. Njegov odvjetnik Anto Nobilo izvijestio je da je obrana osmorice optuženih da su koprivničku Podravku oštetili za više od 400 milijuna kuna danas od USKOK-a dobila obrazložene prijedloge tužiteljstva na 141 stranici, a upitan hoće li obrana znati uzvratiti na te prijedloge, odgovorio je: "Uvijek". Suđenja se, kako je izjavio, ne boji ni optuženi Srđan Mladinić, bivši vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS. Mato Matić, odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave Podravke Zdravka Šestaka, naglasio je da obrana neće pristati ni na kakve kompromise te će inzistirati na svakom svjedoku kojega je tužiteljstvo saslušalo tijekom tzv. uskočke istrage. "Iako i dalje tvrdimo da su to nezakoniti dokazi jer se svaki svjedok saslušavao mimo našeg znanja i pristupa, te da je povrijeđeno pravo obrane, svakako ćemo inzistirati da svaki svjedok dođe ovdje i da posluša i naša pitanja koja imamo", rekao je Matić, a upitan odnosi li se to i na bivšeg premijera Ivu Sanadera, odgovorio je: "Definitivno". "Ivo Sanader je na kraju krajeva i naš svjedok kojega smo mi kao obrana tražili da dođe, a on se nije odazvao, ali će ovdje morati doći", istaknuo je.

ZAGREB - Vukovarski branitelji i čelnik Udruge hrvatskih ratnika Petar Janjić Tromblon odustao je danas od svoje prosvjedne akcije "kampiranja pred ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS)" jer mu gradske vlasti nisu izdale dozvolu za taj prosvjed zbog čega je u izjavi za novinare pred zgradom MOBMS-a optužio ministarstvo za nerad i birokratski pristup. Janjić je izjavio kako smatra da njegov prosvjed ne odgovara ni HDZ-u ni SDP-u ni gradonačelniku Milanu Bandiću te da mu dozvola za prosvjed nije izdana zbog isključivo birokratskih razloga. Rekao je da se na prosvjed odlučio zato što MOBMS "nije servis branitelja, a to bi trebao biti, te da se prema braniteljima odnosi birokratski i da ministar laže o rezultatima rada ministarstva. Napomenuo je da je ministarstvu slao brojne dopise kako bi se članovima njegove udruge pomoglo u rješavanju statusnih i braniteljskih te osobnih problema pa se i osobno sastao s ministrom Tomislavom Ivićem, ali bez rezultata. Istaknuo je da neće odustati od rješavanja problema svojih članova", ponovivši teškoće u gradnji kuće sinjskog branitelja Vedrana Ivačića čija je obitelj u velikim materijalnim teškoćama. Na Janjićeve optužbe reagirao je državni tajnik u ministarstvu branitelja Zoran Komar koji je novinarima rekao da je lani MOBMS zaprimio i riješio oko 20.000 pisanih podnesaka hrvatskih branitelja te još 5,5 tisuća u prva tri mjeseca ove godine. Naglasio je da su vrata ministarstva uvijek otvorena hrvatskim braniteljima pa i Petru Janjiću. Dodao je i da je slučaj obitelji Ivačić u razmatranju, ali da je on na listi za rješavanje stambenog pitanja na oko devettisućitom mjestu od ukupno 12 tisuća.

KORČULA - U brodogradilištu "Montmontaža - Greben" u Veloj Luci na otoku Korčuli, uz prigodnu je svečanost danas porinut i kršten policijski ophodni broda, koji nosi ime prvog poginulog hrvatskog redarstvenika i prve žrtve Domovinskog rata, Josipa Jovića, koji je na Uskrs, 31. ožujka 1991. poginuo u redarstvenoj akciji „Plitvice“, braneći slobodu, demokraciju i teritorijalni integritet Hrvatske. Riječ je o prvom i najvećem brodu iz programa izgradnje 29 plovila, koje za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova gradi šest manjih hrvatskih brodogradilišta. Brod je dug 24,5 metara, širok 6,2 metara, gaz mu je 7 metara, dok mu je ophodna brzina 25 čvorova. Prvenstveno je namijenjen za nadzor unutarnjih morskih voda državne granice teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa Republike Hrvatske, što uključuje motrenje, praćenje i kontrolu brodova i brodica na području PU dubrovačko-neretvanske. Brod će imati sedam članova posade. Kuma broda, koji nosi ime prvog poginulog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu Josipa Jovića, je njegova majka Marija Jović. Prigodnoj svečanosti nazočili su brojni gosti i uzvanici među kojima obitelj Jović, ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić te ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Karamarko je, uz ostalo, kazao kako će ovaj brod biti podsjetinik na životnu priču Josipa Jovića i njegovo stradanje na početku Domovinskog rata, zapamćeno kao "krvavi Uskrs", a koji je, naglasio je ministar, "bio istinski Uskrs novonastale hrvatske države".

KARLOVAC - Državni tajnik u ministarstvu zdravstva Dražen Jurković otvorio je danas u karlovačkoj Općoj bolnici dva obnovljena odjela - vaskularne kirurgije te kirurgije i plastične kirurgije dojke - u što je uloženo 3,5 milijuna kuna. Jurković je u toj prigodi podsjetio da se od travnja 2008. samo u javni bolnički sustav u Hrvatskoj na godinu ulaže milijardu kuna više nego prije, što je rezultiralo s 15 do 20 posto višim godišnjim limitima u bolnicama, a od 2009. do danas odobreno je još 825 milijuna kuna za nabavu 177 novih bolničkih uređaja. Kad se sve zbroji, u javni je bolnički sustav unazad tri godine uloženo osam milijarda kuna više novca, ustvrdio je. Jurković se ispričao u ime ministra zdravstva Darka Milinovića koji je trebao nazočiti tom događaju, ali nije došao zbog smrtnog slučaja u obitelji. Ravnatelj karlovačke bolnice Nedjeljko Strikić istaknuo je kako se u Karlovačkoj županiji otkrije oko 115 oboljenja tumora dojke na godinu. Prošle je godine operirano njih 97 u Karlovcu, a novi odjel omogućit će ukupan tretman - operaciju, liječenje i plastičnu rekonstruktivnu kirurgiju dojke - jer sada za to postoje i materijalni uvjeti i specijalisti i subspecijalisti, kazao je Strikić. Nakon otvorenja odjela Jurković je uručio prvih pet od šezdeset tisuća novih zdravstvenih iskaznica predstavnicima hrvatskih ratnih vojnih invalida, braniteljima s tjelesnim oštećenjima iznad 30 posto te članovima obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Ta iskaznica zamijenit će za tu kategoriju osiguranika dosadašnje iskaznice za osnovno i dopunsko osiguranje.

ZAGREB - Udruga narodne zaštite podsjetila je u današnjem priopćenju da je sutra, petog travnja, 20 godina od službenog osnivanja odreda Narodne zaštite u gradu Zagrebu kada je dvadeset političkih stranaka na zagrebačkoj razini potpisalo osnivanje Narodne zaštite. Narodna zaštita u gradu Zagrebu ustrojena je u Gradski stožer NZ i u 15 područnih ili općinskih stožera i to N. Zagreb, Centar, Susedgrad, Črnomerec, Dubrava, Trešnjevka, Trnje, Maksimir, Medveščak, V. Gorica, Peščenica, Zaprešić, Samobor Sesvete i Dugo selo. Danas, odmaknuti više godina od tog vremena, navodi se u priopćenju, možemo donijeti neke zaključke a to je da je stvaranje Narodne zaštite bilo pravovremeno i da je izrazilo temeljni interes hrvatskog naroda i građana grada Zagreba glede obrane Domovine te da se Narodna zaštita u Gradu kao jedinstvena organizacija skladno uklopila u ukupni sustav obrane u RH. Narodna zaštita nije bila nikakva obrambena pričuva, već posebni čimbenik koji je samostalno, vlastitim snagama i odgovornostima izvršavao sve obrambene zadaće, a pripadnici NZ u svom djelovanju pokazali visok stupanj samoinicijative i samostalnosti, a da pri tome nisu narušili jedinstvo sustava. Opsada i osvajanje vojarni JNA bila jedna od osnovnih zadataka Narodne zaštite i taj je zadatak obavila na najbolji mogući način, a straže, ophodnje, blokade prometnica, mostova i željezničkih pruga bili su značajan doprinos ukupnoj obrani Hrvatske.

ZAGREB/VODICE - Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, najavio je danas kako će se od iduće godine državna matura polagati nakon završetka školske godine, priopćila je Agencija za odgoj i obrazovanje, prenijevši njegovu izjavu sa stručnoga skupa ravnatelja hrvatskih osnovnih škola koji se održava od 4. do 6. travnja u Vodicama. Sljedeća generacija maturanata pisat će testove državne mature nakon kraja nastavne godine, jer je cilj da to zaista bude ispit koji se polaže nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja. Svi rezultati testova znat će se do 15. lipnja, tako da kasniji početak državne mature ni na koji način neće utjecati na upise na visokoškolske ustanove, ustvrdio je. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već priprema kalendar polaganja testova državne mature za iduću godinu, koji će biti objavljen potkraj travnja. Sirovatka je na skupu, koji je okupio više od 650 ravnatelja osnovnih škola, najavio i nove projekte Centra koji će se provoditi u ovoj i sljedećoj školskoj godini. Riječ je o projektima PIRLS – čitalačke pismenosti, TIMMES – matematičke i prirodoslovne pismenosti, TALIS – profesionalnog osposobljavanja nastavnika i ESLC – učenja stranih jezika. To su projekti međunarodne provjere znanja u koje se Hrvatska uključila da bi bila konkurentna kada uđe u EU.

RIJEKA - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je danas na redovitoj konferenciji za novinare da je županijsko popisno povjerenstvo utvrdilo da je greška popisivača, učinjena u općini Viškovo, ispravljena prije nego je prijavljena, još 1. travnja, te da povjerenstvo do sada nije utvrdilo da je počinjena namjerno. Odgovarajući na novinarski upit, Komadina je rekao da je popisivač ispravno upisao narodnost i jezik osobe, ali da je "zbog nepoznavanja kategorije vjeroispovijesti nastala greška" koja je ispravljena u roku od dva sata, jer se popisivač vratio do popisivane osobe i ispravio ju. Propust je trebalo prijaviti u popisnom centru u Viškovu, a umjesto toga netko je prijavio Miloradu Pupovcu, a on iznio u javnost, rekao je Komadina, ocijenivši da se "tako to baš ne radi". Dodao je da su se o slučaju pogreške na Viškovu do sada očitovali voditelj, instruktor, kontrolor i popisivač iz popisnog centra u Viškovu, a da jedino nije stiglo možebitno očitovanje osobe čija su povrijeđena prava te da tako ni taj slučaj u javnost nije dospio od građana, nego preko politike. Komadina je rekao i da je županijsko popisno povjerenstvo danas održalo sjednicu te da je jučer primilo odluku Državnog zavoda za statistiku (DZS) o privremenu udaljenju kontrolora iz Viškova. Povjerenstvo će u roku od tri dana utvrditi činjenice na osnovi kojih će DZS odlučiti što će biti s kontrolorom i popisivačem iz Viškova, istaknuo je Komadina dodavši da "popisno povjerenstvo nije prijeki sud", odnosno da "nije bar dok je on na njegovu čelu".

ZAGREB - Projekt IPA 2007 "Jačanje kapaciteta USKOK-a", kojem je cilj jačanje vladavine prava u Hrvatskoj kroz povećanje kapaciteta istrage i progona kaznenih djela, posebno u borbi protiv korupcije na visokoj razini i organiziranog kriminala, zatvoren je danas u zagrebačkom Informacijskom centru Europske unije u Republici Hrvatskoj. Projekt vrijedan 185.082 eura, financiran od EU, rezultirao je implementacijom informacijskog sustava koji će Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) omogućiti efikasno pohranjivanje podataka u novu bazu podataka predmeta i povezanih dokumenata, a pomoću analitičkog softvera poboljšat će se analitička sposobnost USKOK-a i njegova sposobnost istraživanja i kaznenog progona korupcije i kriminala. Projekt je trajao deset mjeseci, a proveo ga je konzorcij hrvatskih tvrtki - "Teched savjetodavne usluge" i "Sudačka mreža". Ističući kako je projekt iskorak naprijed, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan rekao je kako će se sada podatci kojima USKOK raspolaže moći analitički obrađivati, a što će osnažiti kapacitete tog Ureda. "Svi podatci koji ulaze u USKOK će doprinjeti da se njihovom analizom učinkovitije otkrivaju počinitelji teških kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala", kazao je Cvitan dodavši kako će ti podatci omogućiti još kvalitetnije procesuiranje teških kaznenih djela.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je u otvorenom pismu javnosti BiH i Hrvatske upozorio na institucionalno nasilje nad hrvatskim narodom u BiH izrazivši ogorčenje i žaljenje zbog ponašanja SDP-a BiH i njegovih koalicijskih partnera čime se, kako smatra, Hrvate svodi na status nacionalne manjine, a budućnost BiH dovodi u pitanje, dok je potporu za izlazak iz takve situacije dao koaliciji HDZ BiH i HDZ 1990. "Sa žaljenjem moram ustvrditi kako se – zahvaljujući političkoj uskogrudnosti i nepromišljenosti lidera SDP-a BiH i njegovih koalicijskih partnera - pred našim očima urušava godinama stvarano povjerenje među narodima, Hrvate se svodi na status nacionalne manjine, a budućnost Bosne i Hercegovine dovodi u pitanje", naveo je Bandić u otvorenom pismu i naglasio kako je BiH i hrvatska zemlja te da je nezamislivo njezino funkcioniranje bez sudjelovanja legalno izabranih predstavnika sva tri naroda. Bandić smatra da bez stvaranja institucionalnog okvira za punu i istinsku ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, nema stabilne i demokratske BiH, niti perspektive za njezine građane. "A sva privremena rješenja, utemeljena na ignoranciji, preglasavanjima ili drugim oblicima zloporabe institucija, mogu voditi daljnjem kaosu i blokadi života u ovoj izmučenoj državi. Zato je krajnje vrijeme da oni koji imaju veću političku moć, pokažu i više odgovornosti, mudrosti i otvorenosti za težnje i potrebe druga dva naroda", dodao je.

ZAGREB - HSLS je na današnjoj konferenciji za novinare poručio kako je "Zakon o socijalnoj skrbi pao s neba", te da poništava cijelu reformu socijalne skrbi i treba biti povučen. Prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi bivša državna tajnica za zdravstvo i socijalnu skrb Dorica Nikolić nazvala je "neodrživim, neprovedivim i konfuznim". Za sam sadržaj zakona rekla je kako to "nije nikakav novi Zakon o socijalnoj skrbi, jer nema nikakvih novina". Nema novina koje su predviđene Memorandumom o socijalnom uključivanju, Strategijom reforme socijalnih naknada, te Strategijom za decentralizaciju Hrvatske. U Zakonu nema inkluzivnog dodatka, nema niti jedne riječi o financijskoj decentralizaciji kao ni decentralizaciji sustava, a trebalo je prenijeti sve ustanove socijalne skrbi kojima je država osnivač na županijsku razinu, rekla je Dorica Nikolić. Zamjerila je i to što, kako je kazala, "nema niti slovca o socijalnim mirovinama".

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić donio je Naputak o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama u provedbi Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita, priopćilo je danas ministarstvo. Naputak je objavljen u "Narodnim novinama" od 1. travnja i stupa na snagu danom objave. Ovim se Naputkom, navodi ministarstvo, propisuje način rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama u vezi s provedbom Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita. Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama u roku od pet dana od dana stupanja na snagu Naputka objavit će u javnim glasilima poziv svim poslovnim bankama koje posluju u Hrvatskoj za davanje ponude za sklapanje ugovora kojim se obvezuju davati subvencionirane kredite i s tim u vezi obavljati poslove pod uvjetima i na način uređen Zakonom. Rok za davanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita je osam dana od dana objave poziva u javnim glasilima. Ministarstvo navodi i kako je u "Narodnim novinama" od 1. travnja objavljen i Pravilnik o utvrđivanju uvjeta za ostvarivanje prava na jamstvo Republike Hrvatske za otplatu kamata na stambene kredite.

HUM NA SUTLI - Na jučerašnjim prijevremenim izborima za općinsko vijeće Huma na Sutli najviše, odnosno šest vijećničkih mjesta, dobila je koalicijska lista HNS-a, HSS-a, SDP-a i Zagorske stranke s nositeljem Milanom Brezinščakom. Nezavisna općinska lista s nositeljem Zvonkom Jutrišom osvojila je pet mandata, a po dva mandata lista Autohtonog HSS-a s nositeljem Božidarom Brezinščakom Bagolom i lista HDZ-a s nositeljem Josipom Tepešom. Od ukupno 4624 birača na izbore je izišlo 1820 ili 39,36 posto. Najviše mandata izgubio je HDZ koji je u prošlom sazivu imao pet mjesta.

SPLIT - Na površini od 350 hektara u kliškoj općini, 25 kilometara od središta Splita, gradit će se znanstveno-tehnologijski park namijenjen tvrtkama s visokom tehnologijom, a prvi će objekti biti gotovi potkraj 2012. kad su planirana i prva useljenja, najavio je splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader na današnjoj konferenciji o tom znanstveno-tehnologijskom parku kojega je on idejni začetnik. „Stara industrija na ovom području je uglavnom propala i postoji interes za razvoj industrije visoke tehnologije, a u tomu nas podupire i država“, kazao je župan Sanader. Po njegovim riječima u početnoj fazi znanstveno-tehnologijskog parka gradit će se objekti na 55 hektara. „Već imamo partnera iz Njemačke koji se bavi razvojem solarnih kolektora i zanima ga gradnja svojih poslovnih objekata u budućem znanstveno-tehnologijskom parku na kliškom području“, kazao je župan. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić je istaknuo kako će u budućem tehnološkom parku svoje poslovne prostore imati tvrtke koje se bave visokom tehnologijom i nano-tehnologijom, ali i "zelenom" energijom i biomedicinom.

VARAŽDIN - Varaždinska policija dovršila je kriminalističku istragu nad 54-godišnjakom, osumnjičenim da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa šireg varaždinskog područja počinio kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, u ukupnom iznosu većem od 2 milijuna kuna, izvijestili su iz Policijske uprave varaždinske. Policija navodi kako je 54-godišnjak u razdoblju od rujna do prosinca 2009. godine, kao odgovorna osoba i drugog trgovačkog društva, izdao fiktivne račune za robu koja nikad nije bila isporučena prvom trgovačkom društvu, u iznosu od oko 2.045.000,00 kuna te iskazao pravo na povrat poreza u visini od oko 64.200,00 kuna. Na taj način krivotvorenjem isprava, odnosno neistinitim prikazivanjem i sastavljanjem isprava neistinitog sadržaja, na štetu Državnog proračuna, a u korist prvog trgovačkog društva ostvario je nepripadnu korist od oko 2.100.000,00 kuna. Protiv 54-godišnjaka će biti podnesena kaznena prijava za navedeno kazneno djelo, navodi PU varaždinska.

OSIJEK - Zbog zlouporabe droga te nedopuštena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari u istražni centar osječkoga Županijskog suda priveden je 38-godišnjak iz Đakovačke Satnice, a zbog nedostupnosti raspisana je potraga za osumnjičenikom, 35-godišnjim državljaninom BiH, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Na temelju sudskog naloga đakovačka je policija u petak, 1. travnja, pretražila dom i druge prostorije 38-godišnjaka iz Đakovačke Satnice. Pronađeno je, uz ostalo, 50-ak stabljika kanabisa, oko 50 grama marihuane, digitalna vaga, razna oprema i tvari za uzgoj marihuane. Također je pronađen kilogram eksploziva, više raznih upaljača i detonatorskih kapisla za eksplozivne naprave, puška kalibra 7,9 mm i 30-ak komada streljiva. Osumnjičenik je kazneno prijavljen i priveden u istražni centar osječkoga županijskog suda.Istragom je također utvrđena osnovana sumnja da je kazneno djelo zlouporabe droga počinio i 35-godišnji državljanin BiH za kojim je, zbog nedostupnosti, policija raspisala potragu.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙