FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: Josipović se upoznao s minskom situacijom

Autor: dmak
SISAK, 3. travnja 2011. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je u Sisačko-moslavačkoj županiji u povodu Međunarodnog dana borbe protiv mina nazočio prezentaciji minske situacije u Komarevu - Starom Klobučaku, a u Mošćenici je razgovarao sa stanovnicima koji žive neposredno uz minsko polje, kao i u naselju Kolonija kod Petrinje gdje u Kotar šumi obišao mjesto pogibje priotehničara Marina Beretina.

Predsjednik Josipović naglasio je važnost sprječavanja daljnjeg stradavanja ljudi od zoastalih mina i naglasio kako treba učniti sve da se ostvari ambiciozan cilj i da Hrvatska do 2019., prema Otavskoj konvenciji, bude u potpunosti očišćena od mina.

Potrebno je osigurati novac za dovršenje tog posla, a zaklada "Hrvatska bez mina" brine da mina bude što manje, rekao je Josipović.

U Mošćenici kod bivše crte razdvajanja razminirano je oko 1,6 četvornih kilometara, ostalo je još oko dva i pol četvorna kilometra nerazminirane površine i na tom vrlo malom prostoru u osam minskih incidenata smrtno je stradalo 11 osoba.

Na prezentaciji planiranih i ostvarenih razvojnih projekata sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel istaknula je da je ta županija trenutno 10. po razvijenosti u Hrvatskoj, a po plaćama osma. Tome je pridonijela izgradnja infrastrukture kao preduvjet razvoja gospodarstva, istaknula je Merzel, napominjući kako uz tu, još samo dvije hrvatske županije imaju pozitivnu bilancu u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

Utjecaj gospodarske krize je donekle amortiziran, očuvan je znatan broj radnih mjesta, a nerazminirane površine su i dalje velik problem i zapreka daljnjem gospodarskom razvoju, istaknula je županica Lovrić Merzel.

Upraviteljica zaklade "Hrvatska bez mina" Đurđa Adlešić naglasila je da je zadaća zaklade senzibilizirane javnosti za taj problem i prikupljanje sredstava za razminiranje, podsjetivši da je u Hrvatskoj od mina smrtno stradalo 502 osobe, a 1200 ih je teško ozlijeđeno. Prema Otavskoj konvenciji Hrvatska bi 2019. trebala postati zemlja bez mina, što je vrlo ambiciozan rok i bit će potrebno puno truda da se to ostvari.

U Sisačko-moslavačkoj županiji od mina je ukupno stradalo 267 osoba, od toga 77 smrtno, od čega je bilo 27 pirotehničara.

Predsjednik je također posjetio obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo "Tišinić" te obišao izložbu knjiga ogranka Matice hrvatske Petrinja.

(Hina) xdmak yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙