FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 3. travnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9.30:

ZAGREB

Snage libijskog vođe Moamera Gadafija u nedjelju su nastavile napade na Misratu, posljednje pobunjeničko uporište na zapadu zemlje, a nakon silovitih borbi čini se da su se pobunjenici povukli iz Brege, strateški važnog grada u naftom bogatom istočnom dijelu zemlje, javljaju agencije pozivajući se na očevidce i svoje dopisnike na terenu. U topničkim napadima Gadafijevih jedinica na Misratu u nedjelju ujutro poginula je najmanje jedna osoba, a više ih je ranjeno, potvrdio je lokalni liječnik britanskom radiju BBC-u. Misrata, treći najveći grad u Libiji, tjednima je u okruženju Gadafijevih snaga. Nakon teških topničkih napada na grad, agencije prenose kako se čini da pobunjenici gube kontrolu nad Misratom unatoč zračnim napadima savezničkih snaga na Gadafijevu vojsku. Pobunjenici tvrde a još uvijek kontroliraju središte grada i luku, ali Gadafijeve snage probile su se duž glavne prometnie do samog centra. Agencija Reuters javila je pozivajući se na medicinske izvore da je u proteklih tjedan dana u sukobima pobunjenika i Gadafijevih snaga poginulo oko 160 osoba. Iz Brege na istoku Libije veće skupine pobunjenika bježe na istok prema gradu Adždabiji, nakon što su Gadafijeve snage pojačale topničke napade na to pobunjeničko uporište, javio je Reuters.

Vijeće libijskih pobunjenika osnovalo je u subotu "krizni stožer" i imenovalo zapovjednika novih oružanih snaga koji će nadzirati dijelove zemlje pod kontrolom pobunjenika.

Za vojna pitanja zadužen je Omar Hariri, a član stožera j i general Abdel Fatah Junis al Abidi koji je dugo služio u Gadafijevoj vojsci. Stožerom će rukovoditi Mahmu Džibril iz prijelaznog Nacionalnog vijeća, koje i dalje ostaje vrhovnim političkim tijelom pobunjenika.

ASTANA

U Kazahstanu su u 7 sati po mjesnom vremenu otvorena birališta za prijevremene predsjedničke izbore na kojima se očekuje uvjerljiva pobjeda kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, koji je na čelu države od sovjetskog doba u toj naftom bogatoj zemlji središnje Azije. Više od devet milijuna birača pozvano je u 9.700 biračkih ureda na izborima koje oporba bojkotira. Birališta se zatvaraju u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu. Sedamdesetogodišnji predsjednik, čiji mandat završava 2012., u siječnju je na opće iznenađenje donio odluku o održavanju prijevremenih izvora, odustavši od referenduma kojim je želio sebi ozakoniti neograničenu vladavinu, što je želio i parlament koji kontrolira njegova stranka Nur Otam. Nazarbajevu će se suprostaviti trojica kandidata, od kojih su dvojica, bivši komunist Džambil Ahmetbekov i senator Gani Kasimov, podupirali referendumom da se Nazarbajevu ozakoni vlast do 2020.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da su ubojstva u Afganistanu počinjena nakon što je američki propovjednik spalio Kuran bila besraman čin, istodobno nazvavši oskvrnuće Kurana činom fanatizma. "Skrnavljenje svakog vjerskog teksta, uključujući Kuran, čin je ekstremne netolerancije i fanatizma", rekao je Obama u izjavi koju je objavila Bijela kuća. "Napasti i ubijati nevine ljude kao odgovor, strašno je i uvreda ljudskom dostojanstvu", stoji u izjavi. Najmanje 10 ljudi je poginulo, a 83 ranjeno u Kandaharu na jugu Afganistana, priopćili su dužnosnici u subotu, drugog dana nasilnih prosvjeda koji su uslijedili nakon što je kršćanski propovjednik Terry Jones spalio Kuran. U petak su prosvjednici gnjevni zbog paljenja Kurana, napali UN-ovu misiju u Mazar-i-Sharifu na sjeveru Afganistana i ubili sedmoro djelatnika UN-a (četiri Nepalca, te po jedan Šveđanin, Norvežanin i Rumunj).

ZAGREB

Međunarodna konferencija "Brownov forum: Trgovina i ulaganja između SAD i jugoistočne Europe”, koja će se održati u utorak i srijedu u Dubrovniku, trebala bi okupiti više od 200 sudionika iz SAD, Hrvatske i zemalja regije i pružiti mogućnost rasprave o tome što zemlje regije čine i mogu učiniti glede poboljšanja ozračja u svojim gospodarstvima te otvoriti vrata za prekograničnu i transatlantsku trgovinu i ulaganja. Organizatori foruma, koji će posebnim panel-raspravama i razgovorima u četiri oka omogućiti i izravne kontakte poslovnih ljudi, su Ured predsjednika RH, vlada RH, američka vlada i Hrvatska udruga poslodavaca, a nit vodilja konferencije regionalno je gospodarsko okrupnjavanje kako bi zemlje europskog jugoistoka, pojedinačno premale, zajedno uspjele privući krupni kapital i velike ulagače. Zamjenik američkog veleposlanika u Hrvatskoj Hoyt Yee kazao je kako je cilj konferencije produbljivanje i nastavak misije promocije mira i napretka u regiji jačanjem gospodarstva, koju je svojim dolaskom 1996. htio ostvariti tadašnji američki ministarom trgovine Ron Brown. Brown je predvodio trgovačku misiju u jugoistočnoj Europi kojoj je svrha bila promicati demokraciju i trgovinu u regiji koja je tada upravo izlazila iz rata, a 3. travnja 1996. bio je planiran posjet Dubrovniku. No, Brownov zrakoplov, u kojem su uz njega bile još 34 osobe, srušio se pri slijetanju u Dubrovnik, a nesreću nitko nije preživio. Pogibija američkog ministra obilježava se svake godine, a komemoracija u povodu 15. godišnjice održat će se u ponedjeljak u dubrovačkoj Memorijalnoj kući Rona Browna. Prije toga hrvatsko i američko izaslanstvo položit će vijence na mjestu na kojem se na brdu Sv. Ivana srušio zrakoplov.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙