FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brownov forum u utorak i srijedu u Dubrovniku

Autor: dmus
ZAGREB, 3. travnja 2011. (Hina) - Međunarodna konferencija "Brownov forum: Trgovina i ulaganja između SAD i jugoistočne Europe”, koja će se održati u utorak i srijedu u Dubrovniku, trebala bi okupiti više od 200 sudionika iz SAD, Hrvatske i zemalja regije i pružiti mogućnost rasprave o tome što zemlje regije čine i mogu učiniti glede poboljšanja ozračja u svojim gospodarstvima te otvoriti vrata za prekograničnu i transatlantsku trgovinu i ulaganja.

Organizatori foruma, koji će posebnim panel-raspravama i razgovorima u četiri oka omogućiti i izravne kontakte poslovnih ljudi, su Ured predsjednika RH, vlada RH, američka vlada i Hrvatska udruga poslodavaca, a nit vodilja konferencije, kako je to na briefingu održanom prije mjesec dana u Zagrebu kazano novinarima, regionalno je gospodarsko okrupnjavanje kako bi zemlje europskog jugoistoka, pojedinačno premale, zajedno uspjele privući krupni kapital i velike ulagače.

Mario Nobilo iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija tada je ocijenio kako je trenutak održavanja konferencije "savršen", jer Hrvatska očekuje završetak pregovora s EU i mnogi se ulagači žele pozicionirati u njoj prije ulaska u punopravno članstvo EU. Ustvrdio je kako Hrvatska zajedno s "prijateljskim" SAD-om želi potaknuti cijelu regiju i da će konferencija biti prilika za bilateralne i trilateralne inicijative zemalja regije u svrhu stvaranja mogućnosti za zajedničke nastupe na tradicionalnim trećim tržištima.

"Hrvatska je premala da bi sama mogla privući ozbiljnije ulagače i zato je fokus na povezivanju regije", suglasio se i Bernard Jakelić iz HUP-a, naglasivši kako su Hrvatskoj "nasušno potrebna" značajnija ulaganja.

Glavna područja o kojima bi u Dubrovniku trebali razgovarati američki i regionalni poslovni subjekti bit će poljoprivreda, građevinarstvo, informatičke tehnologije, farmaceutika, trgovina, turizam i transport, a među najzvučnijim američkim tvrtkama su Bechtel, Cannon, Coca-Cola, Ernst & Young, General Electric, Hewlett-Packard, Honeywell, IBM, Marriott Hotels, Microsoft i Westinghouse, dok će Hrvatsku, među ostalima, predstavljati Agrokor, Atlantic Grupa, Atlantska Plovidba, Atlas Grupa i INA. Svoje predstavnike u Dubrovniku će imati i mnoge druge međunarodne gospodarske i financijeske institucije te poslovni subjekti iz zemalja jugoistočne Europe.

Konferenciju će, kako je najavljeno, otvoriti predsjednik Republike Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor te s američke strane veleposlanik u Hrvatskoj James Foley, a zatvoriti bi je trebao ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, dok je tijekom dvodnevnog rada najavljeno sudjelovanje nekoliko visokih dužnosnika i ministara zemalja regije.

Zamjenik američkog veleposlanika u Hrvatskoj Hoyt Yee kazao je kako je cilj konferencije produbljivanje i nastavak misije promocije mira i napretka u regiji jačanjem gospodarstva, koju je svojim dolaskom 1996. htio ostvariti tadašnji američki ministarom trgovine Ron Brown.

Brown je predvodio trgovačku misiju u jugoistočnoj Europi kojoj je svrha bila promicati demokraciju i trgovinu u regiji koja je tada upravo izlazila iz rata, a 3. travnja 1996. bio je planiran posjet Dubrovniku.

"Zbog svoje vjere da će put prema održivoj demokraciji i miru u regiji biti olakšan jačanjem međunarodne trgovine i ulaganja, htio je osobno dovesti čelnike američkih tvrtki na sastanak s lokalnim tvrtkama i političarima koji će voditi gospodarstva novih država", rečeno je u priopćenju američkog veleposlanstva u podsjećanju na taj posjet.

No, Brownov zrakoplov, u kojem su uz njega bile još 34 osobe, srušio se pri slijetanju u Dubrovnik, a nesreću nitko nije preživio.

Pogibija američkog ministra obilježava se svake godine, a komemoracija u povodu 15. godišnjice održat će se u ponedjeljak u dubrovačkoj Memorijalnoj kući Rona Browna. Prije toga hrvatsko i američko izaslanstvo položit će vijence na mjestu na kojem se na brdu Sv. Ivana srušio zrakoplov.

(Hina) xdam ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙