FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Terry Jones smatra islam, a ne sebe krivim za nasilje

Autor: mtro
GAINESVILLE, 2. travnja 2011. (Hina/AFP) - Američki propovjednik Terry Jones koji je u prošli mjesec javno spalio primjerak Kurana i time u Afganistanu potaknuo nemire u kojima je dosad poginulo najmanje 16 ljudi, izjavio je u subotu da za nasilje krivim smatra islam, a ne sebe.

"Islam nije religija mira", navodi se u priopćenju male kršćanske zajednice Dove World Outreach, koju Jones vodi u Gainesvilleu, na Floridi.

Sedmero djelatnika UN-a (četiri Nepalca, te po jedan Šveđanin, Norvežanin i Rumunj) ubijeni su u petak u Mazar-i-Šarifu nakon što je skupina od nekoliko tisuća prosvjednika, gnjevna zbog paljenja Kurana, napala njihov kamp.

Još je devetero ljudi ubijeno, a deseci su ozlijeđeni u subotu u prosvjedima u Kandaharu. Prosvjednici su tražili da se protiv propovjednika Jonesa u SAD-u pokrene sudski postupak.

Jones je to nasilje nazvao "zločinačkim djelom" i zatražio je hitnu akciju UN-a i SAD-a.

Taj je propovjednik pažnju svjetske javnost izazvao prošle godine, kada je spaljivanjem Kurana prijetio povodom godišnjice terorističkih napada 11. rujna. Pod pritiskom iz SAD-a i svijeta Jones je tada odustao od te namjere. Kuran je zato spalio 20. ožujka, bez velike pompe i pred pedesetak svojih sljedbenika, ali je potom svoj čin objavio na internetskoj stranici Dove World Outreach centra.

(Hina) xtm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙