FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koruški Slovenci: ostvaren kompromis o dvojezičnim natpisima

Autor: mtro
BEČ, 2. travnja 2011. (Hina/AFP) - Slovenska manjina u Koruškoj, južnoj austrijskoj pokrajini, očekuje skoro postavljanje dvojezičnih natpisa u mjestima sa slovenskom manjinom pošto je u noći na subotu postignut kompromisa kojim bi se trebao zaključiti taj višedesetljetni prijepor.

Nakon maratonskog sastanka, koruške vlasti i čelnik slovenske manjine u Koruškoj Valentin Inzko su objavili da su postigli dogovor o postavljanju dvojezičnih natpisa na ulazima u mjesta u kojima 17,5 posto stanovništva govori slovenskim jezikom.

Na temelju podataka iz popisa stanovništva 2001. godine, koruški Slovenci procjenjuju da će biti postavljeno između 150 i 160 natpisa.

Kompromis koji još treba potvrditi i pokrajinski parlament, ipak je daleko je od temeljnog zahtjeva slovenske zajednice, koja je željela postavljanje dvojezičnih tabli u mjestima u kojima je 10 posto stanovništva slovenskog porijekla. "Tražili smo optimalan sporazum", rekao je Inzko, ujedno i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Postavljanje dvojezičnih natpisa zajamčeno je državnim sporazumom još iz 1955. godine, ali nikada nije bio primijenjeno u Koruškoj, posebice zbog žestokog protivljenja Joerga Haidera, čelnika krajnje desnice, koji je poginuo 2008. u automobilskoj nesreći.

(Hina) xtm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙