FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan odredio nepravilnosti u borbi protiv pranja novca

Autor: mtro
VATIKAN, 1. travnja 2011. (Hina/AFP) - Financijska informativna uprava Vatikana (AIF) koja se bori protiv pranja novca, odredila je "pokazatelje nepravilnosti za otkrivanje sumnjivih operacija", objavio je Vatikan u petak.

Ti pokazatelji će se koristiti u obveznoj kontroli raznih vatikanskih institucija kako bi se mogle lakše identificirati opasne situacije i poduzeti dubinske kontrole, prema priopćenju tiskovne službe Vatikana.

Lista pokazatelja nepravilnosti u financijskim operacijama nalazi se u cirkularnom pismu koje je AIF uputio svim uključenim službama.

U tom se pismu precizira da norme protiv pranja novca stupaju na snagu ovog petka.

Institucije imaju rok od 30 dana za "organiziranje i potrebne procedure" koje moraju priopćiti AIF-u u roku do 10 dana nakon njihova usvajanja.

Svaka osoba koja ulazi ili izlazi iz Vatikana s iznosom višim od 10.000 eura morat će ih prijaviti radi mogućnosti praćenja tog novca.

Papa Benedikt XVI. je 30. prosinca osnovao AIF koji će omogućiti Vatikanu da se uskladi s međunarodnim normama borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Od sredine rujna o predsjedniku banke Vatikana i Institutu za vjerska djela (IOR) i još jednom visokom dužnosniku vodila se istraga o kršenju novog talijanskog zakona protiv pranja novca. Više nisu osumnjičeni za pranje novca, ali im se na teret stavljaju propusti u kretanju ukupno 23 milijuna eura, koje je zaledilo talijansko provosuđe.

Zakon uvodi kazne od 4 do 12 godina i kazne do 15.000 eura za počinitelje pranja novca.

On se primjenjuje na sve organizacije koje obavljaju gospodarske i financijske djelatnosti u Vatikanu, među kojima je i IOR kao i druge kongregacije, te trgovine na području Vatikana (muzeji, apoteke itd).

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙