FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit o Libiji završio odlukom o zajedničkoj akciji

Autor: vrad
PARIZ, 19. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Summit o libijskoj krizi Europske unije i arapskih zemalja, održan u subotu u Parizu pod pokroviteljstvom UN-a, završio je odlukom o zajedničkoj akciji kako bi se u Libiji zaustavili sukobi i zaštitili civili.

Sudionici summita "potpore libijskome narodu" navode u zajedničkom priopćenju kako su "odlučni u nakani da zajedno djeluju" u provedbi UN-ove rezolucije o Libiji, "premda će naš doprinos biti različit".

"Zadovoljni smo zbog prihvaćanja rezolucije 1973 Vijeća sigurnosti" UN-a o Libiji koja je usvojena 17. ožujka radi zaštite libijskih civila, uz zahtjev za "trenutačno primirje" upućen režimu pukovnika Gadafija, pišu sudionici susreta na vrhu.

"Premda će se naš doprinos razlikovati, odlučni smo u nakani da zajednički i odlučno djelujemo kako bi te odluke imale puni učinak", dodaje se u priopćenju.

Rezolucija 1973 Vijeća sigurnosti kojom se odobrava primjena sile protiv snaga pukovnika Moamera Gadafija i otvara put zračnom udarima na Libiju, prihvaćena je s 10 glasova od petnaest članica Vijeća.

Njemačka se suzdržala, kao i Kina i Rusija, također stalne članice, ali nisu primijenile pravo veta kako bi blokirale donošenje dokumenta.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je da su savezničke snage krenule u akciju iznad Libije i srpječavaju snage Moamera Gadafija da napadaju pobunjeničko uporište Bengazi. "Francuski zrakoplovi u subotu nadlijeću Libiju kako bi spriječili zračne napade Gadafijevih snaga na Bengazi" i "spremni su intervenirati protiv oklopnih vozila" kako bi zaštitili civile, rekao je Sarkozy.

"To je teška odluka koju smo morali donijeti", istaknuo je francuski predsjednik.

Na summitu u Parizu sudjelovalo je 22 predstavnika, Europsku uniju i nekoliko njezinih zemalja zastupao je jedan čovjek, uz predstavnike Arapske lige, UN-a, arapskih zemalja i Sjedinjenih Država.

Katar i nekoliko europskih zemalja, među kojima su Belgija, Španjolska, Nizozemska, Danska i Norveška, potvrdili su na summitu u subotu spremnost da sudjeluju u zračnim operacijama u Libiji, doznaje se od diplomatskog izvora.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙