FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDSS poziva Srbe da se odzovu popisu stanovništva

Autor: zdra
VUKOVAR, 31. ožujka 2011.(Hina) - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) pozvala je građane srpske nacionalnosti u Hrvatskoj da se odazovu popisu stanovništva koji počinje 1. travnja te da se očituju o svojoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

"Naš broj i ovaj put određuje razinu naših prava, ali i našu sudbinu - pogotovo u povratničkim srpskim sredinama", navodi se u pozivu objavljenom na internetskoj stranici SDSS-a i upozorava kako nove prilike za sudjelovanje u popisu stanovništva neće biti sljedećih deset godina, što je, kako se ističe, u uvjetima u kojima kao Srbi žive u Hrvatskoj doista dugo razdoblje.

Također se objašnjava kako o slobodnom očitovanju građana srpske nacionalnosti o nacionalnoj pripadnosti, među ostalim, ovisi zaposlenost Srba u državnim službama, ravnopravno korištenje srpskim jezikom i ćirličnim pismom, odgoj i izobrazba na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, očuvanje kulture i tradicije te broj srpskih zastupnika u Saboru.

"Prije deset godina smo napravili greške jer je dobar dio naših Srba prešutio nacionalnu i vjersku pripadnost. I zbog toga su trpjeli posljedice jer naših Srba nije bilo na pozicijama koje su zakonski predviđene, a donijele bi korist čitavoj zajednici", navodi se.

Posebice se pozivaju izbjeglice da se odazovu popisu stanovništva jer je on, kako se ističe, jedan od bitnih pomaka u omogućavanju njihova trajnog i dostojnog povratka na ognjišta.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙