FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ouattarine snage u San Pedru, izvoznoj luci kakaa

Autor: rtom
ABIDJAN, 31. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Snage odane Alassaneu Ouattari, predsjedniku Obale Bjelokosti čiju pobjedu priznaje međunarodna zajednica, ali ne i dosadašnji predsjednik Laurent Gbagbo, zauzele su u četvrtak grad San Pedro, najveću svjetsku luku za izvoz kakaovca, objavili su stanovnici.

"Potpuno su preuzeli nadzor nad gradom u 4 sata (po mjesnom vremenu)", rekao je jedan stanovnik i objasnio da sada naoružane snage patroliraju gradom "te kontroliraju luku i sve strateške sektore u gradu".

U srijedu navečer Ouattarijeve pristaše razgovarale su s predstavnicima gradskih vlasti.

"Uvjeravali su nas da su došli kako bi se skrbili za sigurnost grada", rekao je visoki član lokalne vlasti.

Neki očevici su kazali da su milicije odane predsjedniku Laurentu Gbagbou, koji odbija priznati izborne rezultate i odstupiti s vlasti, u srijedu pljačkale trgovine i zapalile policijski komesarijat te ukrale oružje.

Prema podacima UN-a, 472 ljudi poginulo je od početka postizbornih sukoba, a humanitarno stanje je katastrofalno. Iz poslovnog središta Abidjana izbjeglo je milijun ljudi, a stanovnici Yamoussoukroa, koji je službeno glavni grad Obale Bjelokosti, kažu da su Ouattarine snage preuzele kontrolu nad gradom u srijedu poslijepodne.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙