FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VS izglasalo sankcije Obali Bjelokosti

Autor: mhaj
ZAGREB , 31. ožujka 2011. (Hina) - UN-ovo Vijeće sigurnosti usvojilo je rezoluciju kojom se određuju sankcije poraženome predsjedničkom kandidatu u Obali Bjelokosti Laurentu Gbagbi i njegovim suradnicima, jer je odbio predati vlast međunarodno priznatome predsjedniku te države Alassaneu Ouattari, stoji u priopćenju objavljenom na UN-ovim internetskim stranicama.

Vijeće sigurnosti u rezoluciji 1875 prvi put izričito navodi da Gbagbo mora ustupiti vlast Ouattari kojega UN i sve zemlje svijeta priznaju i smatraju pobjednikom predsjedničkih izbora održanih u studenome prošle godine.

Među navedenim sankcijama su zabrana putovanja i zamrzavanje imovine Gbagbi, njegovoj supruzi Simone i trojici najbližih suradnika. Borci lojalni međunarodno priznatome predsjedniku Obale Bjelokosti Alassaneu Ouattari u četvrtak su preuzeli kontrolu nad administrativnim središtem zemlje.

Međunarodna zajednica Ouattaru je priznala pobjednikom predsjedničkih izbora održanih u Obali Bjelokosti u studenome, no njegov protukandidat Gbagbo odbio je predati vlast. U priopćenju se ističe kako je u nasilju koje je nastalo nakon predsjedničkih izbora ubijeno gotovo 500 ljudi. Vijeće je najoštrije osudilo nedavnu eskalaciju nasilja u cijeloj zemlji, koja bi se mogla smatrati i zločinom protiv čovječnosti, zaključilo je u rezoluciji petnaesteročlano tijelo.

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙