FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pčelari zadovoljni sastankom s ministrom Čobankovićem

Autor: tper
ZAGREB, 30. ožujka 2011. (Hina) - Predstavnici pčelara zadovoljni su današnjim sastankom s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem na kojem je dogovoreno da će potpore pčelarima za 2011/2012. biti isplaćene kako je ranije dogovoreno, izvijestili su danas iz Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS).

U razgovoru su uvaženi argumenti pčelara i potpore idu kako je bilo dogovoreno, izjavio je predsjednik HPS-a Martin Kranjec.

Nakon dvosatne rasprave i prezentiranja svih argumenata s jedne i druge strane otklonjene su sve moguće zapreke u realizaciji potpora, tako da su predstavnici pčelara zadovoljni ishodom današnjeg sastanka, kazao je.

Novi sustav potpora pčelarstvu, vrijedan oko 18 milijuna kuna, usklađen je s pravilima EU, a pčelari će umjesto dosadašnjih direktnih potpora, potpore ostvarivati u okviru šest područja - suzbijanje varooze pčela, kontrole kvalitete meda, obnavljanja pčelinjeg fonda, tehničke pomoći pčelarima, racionalizacije selećeg pčelarstva i istraživanju u pčelarstvu.

Prema ranije objavljenim podacima HPS-a, izravne potpore do sada je koristilo 2.700 pčelara, a prema podaci s terena već sada ima 4.500 pčelara koji se žele javiti za potpore.

U Hrvatskoj ima ukupno 7.470 pčelara, 8.754 pčelinjaka i 366.814 košnica. Godišnje se u Hrvatskoj proizvede između 5 i 6 tisuća tona meda, a polovina se izveze, najviše u Njemačku.

Na današnjem sastanku su uz ministra Čobankovića i predsjednika HPS-a Martina Kranjeca bili i potpredsjednik Sabora Josip Friščić, državni tajnici ministarstva poljoprivede Stjepan Mikolčić i Josip Kraljičković te predsjednica Povjerenstva za potpore Mirna Dadić, navodi se u priopćenju HPS-a.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙