FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljoprivrednici očekuju rezultate sastanka s Čobankovićem

Autor: tper
ZAGREB, 8. ožujka 2011. (Hina) - O rezultatima današnjeg sastanka s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem ovisi hoće li se proširiti prosvjedi poljoprivrednika, proizlazi iz izjava koje su čelnici više udruga poljoprivrednika dali uoči početka poslijepodnevnog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik udruge Brazda Mato Brlošić kazao je da članovi te udruge ne prosvjeduju, no dodao da je jučer prijavljen prosvjed koji će uslijediti ako se na današnjem sastanku ne postigne dogovor te da će u tom slučaju prosvjed u Osječko-baranjskoj županiji početi sutra u podne.

Kazao je kako su najveći problemi blokirani računi seljaka. "Ako to danas ne riješimo, nismo napravili ništa", rekao je dodajući da se mora osigurati 'prohodnost' računa kako novac od potpora ne bi uzele banke.

Među zahtjevima su i smanjenje cijena državnog poljoprivrednog zemljišta, legalizacija objekata i rješavanje pitanja kapitalnih ulaganja. Što se tiče plavog dizela rekao je da će prihvatiti iste uvjete koje danas u Ministarstvu dogovore ribari.

Ako se svi navedeni uvjeti ispune, prihvatit ćemo iznos potpora koji je bio lani, rekao je Brlošić.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin izjavio je kako nije istina da su udruge seljaka nejedinstvene te da je dio udruga čekao današnji sastanak.

"Vidjet ćemo što će biti dogovoreno, a ako se ne ispuni većina zahtjeva pridružit ćemo se prosvjedima", rekao je Latin.

Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača sjeverne Hrvatske Stjepan Kunovec kaže da ta udruga nije u prosvjedu jer smatra da se problemi trebaju riješavati u resornom ministarstvu.

Očekuje uspjeh sastanka, a u protivnom će se, kako je rekao, dio udruga koje nisu u prosvjedu pridružiti prosvjedima. Što se tiče udruge koju zastupa rekao je da će prvo izvijestiti članove o rezultatima sastanka, a potom će odlučiti o daljnjim akcijama.

U prosvjedu nisu ni međimurski ratari i proizvođači krumpira, čiji predstavnici ističu da probleme treba rješavati u ministarstvu, "a za cestu ima vremena".

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙