FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena hrvatska knjižnica "Ljudevit Gaj" u Tivtu

Autor: slek
TIVAT, 29. ožujka 2011. (Hina) - Nevladina organizacija Hrvatska krovna udruga “Dux Croatorum“ otvorila je u utorak hrvatsku knjižnicu „Ljudevit Gaj“ u Tivtu u prostorijama Radio Dux-a u Donjoj Lastvi.

Knjižnicu je otvorio generalni konzul Hrvatske u Crnoj Gori Božo Vodopija. Prisutne je pozdravio predsjednik udruge Zvonimir Deković koji je kazao da knjižnica raspolaže s 3500 knjiga koje su uglavnom donirali građani.

Ovom prigodom promovirano je reprint izdanja knjige “Počast narodnim žrtvama“ koja govori o prijenosu kostiju Mate Brničevića strijeljanog nakon pobune mornara u Boki kotorskoj 1918. na austrougarskim brodovima. Nakladnik knjige je Hrvatska krovna udruga “Dux Croatorum“ a uvod je napisao i pripremio ju povjesničar Tonko Barčot.

O knjizi su govorili Đuro Vidmarović povjesničar i književnik, kao i teoretičar književnosti Miomir Abović.

Događaju su nazočili i pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava Crne Gore Blanka Radošević Marović, zastupnica Hrvatske građanske inicijative u crnogorskom parlamentu Ljerka Dragičević, dopredsjednici općina Tivat i Kotor Ilija Janović i Filo Biskupović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Miroslav Franović te predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović.

Knjižnica “Ljudevit Gaj“ postojala je od 1935. do 1941. kada je zatvorena. Prva čitaonica na teritoriji općine Tivat osnovana je 1899. u Donjoj Lastvi pod nazivom "Hrvatska čitaonica".

(Hina) xmmar ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙