FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska želi humanitarnu operaciju u Libiji pod UN-om

Autor: bcav
TOKIO, 22. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - UN bi trebao biti pokrovitelj isključivo humanitarne operacije u Libiji, izjavio je u utorak Tayyin Ergogan, premijer članice NATO-a Turske, suprotstavljajući se tako međunarodnoj vojnoj akciji.

Turska je objavila kako ne može podržati da NATO provodi zonu zabrane letenja nad Libijom ako bi razmjeri operacije bili širi od onoga što predviđa rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

"Turska nikada neće uperiti oružje u libijski narod", rekao je Erdogan obraćajući se parlamentarnim zastupnicima vladajuće stranke Pravo i pravda.

"U Libiji bi pod pokroviteljstvom UN-a trebala biti isključivo humanitarna operacija", dodao je. "Operacija bi trebala imati legitimne osnove", istaknuo je.

Turska, muslimanska zemlja članica NATO-a, ocijenila je da je subotnji summit u Parizu nakon kojeg je slijedila vojna intervencija izašao iz okvira UN-a.

Osim turskih prigovora, glavni kamen spoticanja u NATO-u je protivljenje Francuske da Savez preuzme vodeću ulogu u akciji, jer Pariz strahuje da bi to moglo umanjiti političku potporu operaciji, osobito onu arapskih zemalja.

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙