FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik NATO-a vidi istočnu Europu kao model za sj. Afriku

Autor: akoz
VARŠAVA, 17. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Bivše komunističke države središnje Europe mogle bi biti uzor državama sjeverne Afrike i Bliskog istoka u njihovoj borbi za demokraciju i slobodu izražavanja, rekao je glavni tajnik NATO-a u četvrtak.

Anders Fogh Rasmussen također je ponovio da će NATO vojno intervenirati u Libiji samo na temelju mandata UN-a i snažne lokalne potpore uključivanju Zapada.

"Kada pogledam središnju i istočnu Europu krajnje sam optimističan glede budućnosti koju možemo ostvariti u sjevernoj Africi", rekao je Rasmussen na skupu u Varšavi na kojem sudjeluju poljski predsjednik Bronislaw Komorowski i ministri obrane mnogih bivših komunističkih država koje su sada članice NATO-a.

"Prije nekih 20 godina vi ste uspjeli promijeniti režim, granice, krenuti prema demokraciji", rekao je podsjetivši na razdoblje sloma od SSSR-a podržanih komunističkih režima 1989.

Glede razvoja stanja u Libiji Rasmussen je rekao da su "spremni pomoći ako će biti potrebno i ako za to postoji pravna perspektiva". "Dugoročnije moramo misliti i kako NATO može pomoći sjevernoafričkim zemljama u njihovoj tranziciji prema demokraciji", kazao je.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙