FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo 42. plenarno zasjedanje HBK

Autor: vlar
ZAGREB, 29. ožujka 2011. (Hina) - Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK), kojim predsjeda njezin predsjednik đakovački i srijemski biskup Marin Srakić, počelo je jutros u novoj zgradi HBK na zagrebačkom Ksaveru.

Na 42. plenarnom zasjedanju, koje će trajati do 31. ožujka, biskupi će raspravljati o pripremama za dolazak Svetoga Oca Benedikta XVI. u Hrvatsku, u lipnju, a uputit će i pismo vjernicima vezano uz popis stanovništva u Hrvatskoj, koje će se održati u travnju ove godine.

Najavljeno je i razmatranje pastoralnih smjernica za apostolat vjernika laika u Crkvi i društvu te izvještaja predsjednika komisija, vijeća i odbora HBK, a bit će određeni i neki od mandata u tim tijelima.

U pozdravnom govoru predsjednik HBK biskup Marin Srakić podsjetio na dva izvanredna zasjedanja u proteklom razdoblju, na kojima je glavna tema bila Apostolsko putovanje Svetoga Oca Benedikta XVI. u Hrvatsku u povodu Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, te zajedničko zasjedanje biskupa HBK i BK BiH na kojima su razmatrani oblici suradnje na područjima od zajedničkog interesa.

Podsjetio je kako je od posljednjeg zasjedanja djelomice dovršena zgrada HBK na Ksaveru, a održan je i Pastoralno katehetski kolokvij u prostorijama Nadbiskupskog pastoralnog instituta, koji je, zbog svog sadržaja i ozbiljnosti, dobio punu podršku nazočnih svećenika.

Osim biskupa iz Republike Hrvatske, zasjedanju su nazočni i predstavnici susjednih biskupskih konferencija, među njima i banjolučki biskup Franjo Komarica, srijemski biskup Đuro Gašparović, kotorski biskup Ilija Janjić i subotički biskup Ivan Penzes te apostolski nuncij u RH Mario Roberto Cassari.

Na početku zasjedanja Srakić je posebno pozdravio novog dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, zaželjevši mu dobrodošlicu i vjerno vođenje Crkve koja mu je povjerena.

Na kraju plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, kako je najavljeno, u četvrtak, 31. ožujka, bit će održana konferencija za tisak.

(Hina) xvl ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙