FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: dger
ZAGREB, 27. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

VILNIUS - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao je u nedjelju navečer u jednodnevni radni posjet Litvi gdje će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, uključujući predsjednicu Daliu Grybauskaite. U predsjedničkoj će palači u ponedjeljak Josipović i Grybauskaite razgovarati u četiri oka, a uslijedit će i razgovori dvaju izaslanstava, nakon čega će se šefovi dviju država obratiti medijima. Tijekom dana Josipović će na Institutu za međunarodne odnose i političke znanosti u Vilniusu održati predavanje na temu "Hrvatsko članstvo u EU-u i jugoistočna Europa". U poslijepodnevnim satima hrvatski predsjednik susrest će se s predsjednicom litavskog parlamenta Irenom Degutiene, članovima odbora za vanjsku politiku i odbora za europska pitanja te s predsjednikom vlade Andriusom Kubiliusom.

BERLIN - Prema prognozama državne TV postaje ARD na osnovu izlaznih anketa, Kršćansko demokratska unija (CDU) doživjela je u nedjelju na izborima za parlament savezne pokrajine Baden–Wuerttemberg težak poraz te će nakon 58 godina biti prisiljena na odlazak u oporbu, dok je istodobno stranka Zeleni osvojila dovoljan broj glasova za postavljanje premijera i stvaranje koalicije sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD). Prema prvim prognozama na temelju izlaznih anketa državne TV postaje ARD, CDU je u Baden–Wuerttembergu osvojio 38,8 posto, Zeleni 24,2, SPD 23,5 te Liberalno demokratska stranka (FDP) 5 posto glasova. Ovakav odnos snaga strankama Zeleni i SPD omogućava, prije izbora najavljeno, formiranje koalicije. Premijer savezne pokrajine Baden–Wuerttemberg najvjerojatnije će postati glavni kandidat stranke Zeleni Winfried Kretschmann. On će ujedno postati i prvi premijer neke njemačke savezne pokrajine koji dolazi iz stranke Zeleni. Dosadašnja demokršćansko-liberalna koalicija odlazi u oporbu.

Na parlamentarnim izborima koji su se istodobno održavali u susjednoj saveznoj pokrajini Porajnje–Falačka (Rheinland–Pfalz) SPD na čelu s premijerom Kurtom Beckom je, unatoč velikim gubicima, uspio zadržati vodeći položaj te će, prema svim pokazateljima, uz pomoć stranke Zeleni, koja je i u ovoj saveznoj pokrajini osvojila rekordan broj glasova, sljedećih pet godina vladati ovom saveznom pokrajinom. Prema prognozama na temelju izlaznih anketa TV postaje ARD, SPD je u Poranju–Falačka osvojio 35,9, CDU 35,3, te Zeleni 16,8 posto glasova. FDP i stranka Ljevica nisu uspjele prijeći izborni prag i ući u parlament u glavnom gradu ove pokrajine Mainzu.

OSAKA - Tokyo Electric Power (Tepco) koji upravlja nuklearnom centralom Fukushima, priznao je da je pogriješio objavivši u nedjelju ujutro stopu radioaktivnosti "10 milijuna puta puta višu" nego u normalnim okolnostima u sloju vode koja je iscurila iz reaktora 2. Tepco je hitno sazvao konferenciju za tisak nakon što su brojku od "10 milijuna" preuzeli japanski i svjetski mediji, pridonoseći psihozi vezanoj uz unesrećenu centralu. Točna je, naprotiv, objava izmjerene stope od "1000 milisiverta na sat" u vodi pronađenoj ispod prostora za turbinu, tvrdi Tepco. Pomoćnik predsjednika Tepca Sakae Muto objasnio je da su radioaktivne čestice pomiješane tijekom analiza uzoraka iz vode, objavila je novinska agencija Jiji. "Došlo je do zamjene joda 134 i kobalta 56", izjavio je Muto. Nove analize provest će se što je prije moguće", dodao je on.

BRUXELLES - NATO koji se priprema preuzeti zapovjedništvo nad svim vojnim operacijama u Libiji, želi strogo ograničiti udare na zaštitu civila i naseljenih zona, rekli su diplomati u nedjelju. Planom NATO-a ne predviđa se intervencija radi podrške pobunjenicima koji se bore protiv snaga pukovnika Moamera Gadafija, istaknuli su ti diplomati, ističući da Sjevernoatlantski savez želi ostati "nepristran" u sukobu. "NATO će uvijek ostati nepristran. NATO ne bira stranu. Cilj je zaustaviti svaku eventualnu opasnost po stanovništvo, u skladu s rezolucijom 1973 UN-a", kazao je neimenovani diplomat. Plan o pravilima angažmana Saveza trebao bi biti predstavljen kasno popodne veleposlanicima 28 zemalja NATO-a koji bi trebali odlučiti o povjeravanju zapovjedništva NATO-u nad svim vojnim operacijama u Libiji.

BIN DŽAVAD - Libijski pobunjenici vratili su u nedjelju pod svoj nadzor grad Bin Džavad, 525 kilometara istočno od glavnoga grada Tripolija, a najavljuju da će uskoro krenuti i dalje, prema Sirtu, uporištu Moamera Gadafija. Pobunjenici neometani napreduju na zapad pošto su u ranim subotnjim satima uz pomoć zapadnih zrakoplova istjerali Gadafijeve ljude iz Adždabije. Sad pobunjenici ponovno drže sve glavne naftne terminale u istočnoj Libiji, Sidru, Ras Lanuf, Bregu, Zuetinu, i Tobruk. Otprilike četiri kilometra od Bin Džavada pobunjenici čekaju uz glavnu obalnu cestu s oružjem. "Želimo danas u Sirt. Ne znam hoće li se to dogoditi", kaže 25-godišnji Mardžaj Aguri, jedan od stotine boraca.

WASHINGTON - Suradnici bliski pukovniku Moameru Gadafiju počeli su odlaziti suočeni s intervencijom koalicije u Libiji, ustvrdili su u nedjelju Hillary Clinton i Robert Gates, čelnici američke diplomacije i obrane. "Postoje brojni diplomati i vojni šefovi u Libiji koji su nesigurni, mijenjaju stranu, odlaze jer vide kako će to završiti", izjavila je američka državna tajnica Clinton u tv emisiji Face the Nation na postaji CBS. "Ne podcjenjujte mogućnost da se dijelovi režima uruše i odustanu od predanosti libijskom vođi", ocijenio je ministar obrane Gates u istoj emisiji. "Ne podcjenjujte mogućnost da se i sam režim slomi", dodao je on u emisiji Meet the Press na postaji NBC. Vojni cilj kojemu teži koalicija nije rušenje pukovnika Gadafija, istaklo je dvoje ministara, podsjetivši međutim da je američki predsjednik Barack Obama pozvao libijskog šefa da "ode". "Vojna operacija je samo dio onoga što činimo", objasnila je Clinton navodeći zamrzavanje imovine Moamera Gadafija i njegove obitelji te političke kontakte s predstavnicima oporbe. Američki dužnosnici spomenuli su moguću opskrbu oružjem oporbenih snaga što je omogućeno rezolucijom 1973 Vijeća sigurnosti UN-a, rekla je Clinton. Državna tajnica trebala bi u utorak u Londonu sudjelovati na sastanku kontaktne skupine o vojnoj operaciji u Libiji koja obuhvaća zemlje sudionice operacija, uključujući arapske zemlje.

ASADABAD - Četrdesetak afganistanskih seljana, odbijenih na novačenju za policiju, oteli su na istoku zemlje pobunjenici, izjavio je u nedjelju visoki policijski časnik opovrgavajući da se radi o policajcima, kako tvrde talibani. Mještani podrijetlom iz istočne pokrajine Kunar došli su u susjednu pokrajinu Nuristan kako bi se pridružili "Lokalnoj afganistanskoj policiji (ALP) koju je osnovala vlada radi zaštite zabačenih sela od upada pobunjenika", rekao je pokrajinski šef policije Nuristana. "Nismo ih mogli unovačiti i vraćali su se u svoja sela. Ne pripadaju ni ALP-u ni nacionalnoj policiji", kazao je Šamsul Rahman Zahid Nuristani, opovrgavajući navode talibana. Glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid u priopćenju za tisak kazao je da su talibani oteli 50 policajaca u pokrajini Kunar.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙