FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 27. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je danas kako je HDZ-ova odluka o "prekrajanju teritorija izbornih jedinica" krunski dokaz da je Hrvatska pod HDZ-om zemlja u kojoj je pravna država dramatično ugrožena, jer je donesena na temelju popisa birača koji, ustvrdio je, nije vjerodostojan i na temelju kojega se takvi prijedlozi ne smiju donositi. Riječ je o izmjeni izbornog zakonodavstva i izbornih pravila unutar godine dana do zadnjeg roka za parlamentarne izbore, što je presedan, rekao je Milanović na konferenciji za novinare u sjedištu stranke. Odluka sama po sebi predstavlja odstupanja od uvriježenih ustavnih normi, dobre parlamentarne prakse, pravne države, Poglavlja 23 i svega što bi Hrvatsku trebalo činiti sigurnom zemljom s predvidljivim pravnim političkim sustavom, dodao je. Kao "pravni okidač" za tu odluku Milanović smatra izvješće Ustavnog suda o nejednakoj težini glasa u izbornim jedinicama s kraja prošle godine u kojemu stoji, napomenuo je, da je taj sud tražio od Ministarstva uprave podatke o popisu birača, a ono mu je odgovorilo da takvim podacima ne raspolaže. Godinama pozivamo da se uredi i objavi popis birača te da se uredi zakon o prebivalištu, ali ne samo da to nije napravljeno, nego se na osnovu tog falsifikata predlažu izmjene granica izbornih jedinica, koje predstavljaju i promjene izbornog zakonodavstva, ustvrdio je. Upitavši se kako je moguće da u deset godina u jednoj, odnosno dvije izborne jedinice broj birača naraste više od sto tisuća, a u onoj na sjeveru Hrvatske ne, dok broj stanovnika ostaje isti, Milanović je kazao kako je riječ o broju onih koji koji tamo imaju prijavljeno prebivalište iz raznih razloga, te da bi za izmjene trebalo pričekati novi popis stanovništva.

ZAGREB

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je danas da promjena Zakona o izbornim jedinicima nije izmjena izbornog zakonodavstva te ocijenio da SDP tvrdnjama kako je riječ o izbornom inžinjeringu HDZ-a traži alibi za poraz na predstojećim parlamentarnim izborima. "Izmjena Zakona o izbornim jedinicama ne mijenja izbornu proceduru i izborna pravila", kazao je Bačić na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a nakon što je najavljene zakonske izmjene, oko kojih se sinoć usuglasilo predsjedništvo vladajuće stranke, osudio predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Bačić tvrdi kako je riječ tek o ispunjavanju preporuka Ustavnog suda koji je predložio da se izborne jedinice usklade na način da razlika u broju birača ne prelazi pet posto. "To je Ustavni sud predložio Saboru i HDZ kao stranka koja poštuje ustavni poredak u Hrvatskoj jednostavno je tu odredbu implementirala u ovaj zakon", kazao je Bačić. Milanovićeve kritike da se HDZ bavi izbornim inžinjeringom te da je izborne jedinice nezakonito prekrajati manje od godinu dana prije izbora, Bačić je odbacio, rekavši da takve izjave ukazuju na strah od gubitka izbora. "HDZ-u odgovaraju i dosadašnji propisi jer je po njima dva puta dobio izbore", rekao je. Ocijenio je i da popis birača nema nikakve veze s popisom stanovništva, jer je riječ o popisima koji se rade različitom metodologijom.

SPLIT/KAŠTEL STARI

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić danas je u prepunoj crkvi Gospe od Ružarija u Kaštel Starom službeno proglasio otvorenim početak postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega fra Ivana Perana koji je rođen 1920. u Kaštel Starom, a umro u Splitu 2003. godine i kojeg su komunističke vlasti 1947. godine bile osudile na smrt strijeljenjem ali je nakon žalbe ta kazna preinačena u petogodišnju robiju i prislini rad. Nabdiskup Barišić je u propovijedi istaknu kako je fra Ivan Peran 1947. godine pozvan u tadašnju vojsku gdje je i optužen. "U ono vrijeme kad se klanjalo ideologiji, kad se od proletarijata očekivalo spasenje i kad se imalo božanstvo u ljudskom liku (Tito), fra Ivan Peran je optužen da je neprijatelj i rušitelj sustava i neprijatelj naroda i biva osuđen na smrt strijeljanjem", kazao je nadbiskup Barišić. U presudi je, po riječima nadbiskupa Barišića, navedeno da je fra Ivan Peran "intelektualni vođa zločinačke skupine i neprijatelj narodne vlasti", a stavljane su mu na teret izjave da je Stepinac osuđen bez dokaza i da će propasti svaka vlast koja se borila ili će se boriti protiv Crkve. Nadbiskup Barišić je također citirao i dio zatvorskih zapisa fra Ivana Perana u kojim on piše o svojem razmišljanju očekujući strijeljanje: "Ustat ću i reći živio Krist kralj, pucajte, ja sam nevin". Nakon mise je u srkvi održana prva sjednica postupka beatifikacije fra Ivana Perana.

OSIJEK

Osječka policija otkrila je napadače na 50-godišnjeg vozača autobusa Gradskog prijevoza putnika (GPP), a riječ je o trojici mladića od 17, 18 i 21 godinu, izvijestila je danas Policijska uprava osječko-baranjska. Vozaču autobusa Adama Ć. (50) mladići su nanijeli teške tjelesne ozlijede 26. ožujka, iza ponoći, zbog kojih je prevezen na Traumagologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, gdje se nalazi na liječenju. Nakon provedenom kriminalističkog istraživanja osnovano su sumnja da su 17-godišnjak, 18-godišnjak i 21-godišnjak s područja Osijeka počinili kazneno djelo nasilnog ponašanja, navodi PU osječko-baranjska. Nedugo nakon napada policija je pronašla počinitelje, protiv kojih će podnijeti kaznene prijave zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja nadležnim državnim tijelima. Dvojica mladića, 21-godišnjak i 18 godišnjak sinoć su privedni u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku. Zbog čestih napada na djelatnike osječkog GPP-a vozače i kontrolore, Uprava te tvrtke odlučila je ukinuti noćne linije autobusa i tramvaja od 24 sata do pet sati ujutro, izvijestio je direktor te tvrtke IgorMedić. Također je izrazio nezadovoljstvo radom sudstva, jer kako je rekao, nasilnici se uglavnom ili ne kažnjavaju ili procesi predugo traju. Najavio je kako će od policije tražiti da u vozilima bude uniformirani policajac.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙