FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vjetar nosi japansku radioaktivnost nad ocean

Autor: vmrs
ŽENEVA, 15. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Vjetar nosi radioaktivni materijal iz japanske oštećene nuklearke dalje od Japana i Azije, nad Tihi ocean, objavila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija WMO.

No ta agencija Ujedinjenih naroda upozorava da, iako je vjetar čestice dosad nosio dalje od obale, vremenski se uvjeti mogu promijeniti i zato WMO pozorno nadzire satelitske i druge podatke.

"U ovome trenutku svi se meteorološki procesi događaju daleko od obale i ne utječu na Japan i zemlje blizu Japana", rekla je novinarima u Ženevi Maryam Golnaraghi, voditeljica WMO-ova odjela za ublažavanje opasnosti od katastrofa.

Eksplozija u japanskoj nuklearki stradaloj u potresu odaslala je valove radijacije i neki su ljudi odmah počeli bježati iz glavnoga grada Tokija, a drugi su počeli gomilati zalihe nužnih namirnica.

WMO-ova procjena temelji se na modelima stvorenima po podacima triju meteoroloških agencija u Japanu, Kini i Rusiji, te na temelju drugih podataka, rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis.

"Zasad je sve uglavnom daleko od obale. Materijal izbačen u atmosferu vjetrovi nose na otvoreno more. Ali meteorološki sustavi razvijaju se i progrediraju", rekla je Golnaraghi za Reutersovu televiziju.

U utorak i srijedu vjetar će na stradalim područjima uglavnom puhati na istok i sjeveroistok, ali u srijedu će, ako čestice budu puštene u niže slojeve atmosfere, "biti zapadnih vjetrova, puhat će prema (japanskome) kopnu", upozorila je.

"To znači da, ovisno o koncentraciji čestica i sloju atmosfere u koji budu puštene, (radioaktivne čestice) mogu krenuti sasvim drukčijim smjerom", zaključila je Golnaraghi.

(Hina) xvm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙