FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kazahstanska oporba bojkotom izbora naštetit će samo sebi

Autor: ztre
ALMA ATA, Kazahstan, 18. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Ne bude li sudjelovala na predsjedničkim izborima idući mjesec, kazahstanska oporba izgubit će priliku da vodi kampanju za predstojeće parlamentarne izbore, ocjenjuju analitičari.

Najglasniji protivnici predsjednika Nursultana Nazarbajeva (70), koji tom naftom bogatom zemljom vlada od 1989., bojkotirat će izbore 3. travnja ne bi li potkopali legitimitet izbora koji će produljiti njegovu vladavinu za još pet godina.

Politički analitičari smatraju, međutim, da bi im njihov prosvjed mogao donijeti više štete nego koristi. Na taj će si način uskratiti priliku da prikupe bodove za predstojeće parlamentarne izbore, a riskiraju i gubitak potpore javnosti, rekao je analitičar Aidos Sarym.

Idući parlamentarni izbori, u kojem sjede gotovo isključivo članovi vladajuće Nur Otan stranke, predviđeni su za 2012.

Potpora javnosti oporbi tijekom predsjedničkih izbora otežala bi vlastima da namjeste parlamentarne izbore, smatra on.

"Kada bi bilo koji oporbeni kandidat dobio pet do šest posto glasova na predsjedničkim izborima, to bi oporbi automatski omogućilo da pokrene dijalog o sastavu idućeg parlamenta", objasnio je.

Nijedni izbori u toj zemlji do sada nisu bili ocijenjeni pravednima, no prošle godine Kazahstan je predsjedao OESS-om.

Nazarbajev će imati trojicu protukandidata, ali nijedan od njih nije se javno usprotivio njegovim politikama.

Nazarbajev je rekao da planira ostati na vlasti dok god ga zdravlje bude služilo i dok god mu to narod bude dopuštao.

Odlukom da ide na izbore, a ne na referendum o produljenju svoje vladavine do 2020., Nazarbajev nastoji svojoj vladavini osigurati barem privid demokracije.

"Ohrabreni smo nedavnim reformama izbornog zakona koje omogućuju građanima koji su se preselili da se registriraju za izbore", rekao je Tonino Picula, voditelj OESS-ove misije koja će pratiti izbore.

"Zabrinuti smo zbog izvješća o ograničavanju medijskih sloboda, zabrane javnih prosvjeda i odbijanja registracije oporbenih stranaka", dodao je.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙