FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo obilježavanje 200. obljetnice rođenja bana Šokčevića

Autor: gvin
VINKOVCI, 5. ožujka 2011. (Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja banu Josipu Šokčeviću na kapelici sv. Marije Magdalene na vinkovačkom groblju danas je počelo obilježavanje 200. obljetnice rođenja hrvatskoga bana Josipa Šokčevića.

Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije, udruga „Vinkovački šokački rodovi“, vinkovačko Povijesno i sportsko društvo „Hrvatski sokol“ te izaslanstvo Hrvatske kopnene vojske.

Josip Šokčević rodio se 7. ožujka 1811. u Vinkovcima, banom je imenovan 1860. , a banske je dužnosti na vlastiti zahtjev razriješen 1867. godine. Umro je u Beču 1896. godine gdje je i pokopan. Posmrtni ostaci hrvatskoga bana preneseni su u Vinkovce 30. travnja 2002. godine i položeni u kriptu kapelice sv. Marije Magdalene na vinkovačkom groblju koju je dala izgraditi banova majka Elizabeta Šokčević 1845. godine.

Obilježavanje 200. obljetnice rođenja bana Šokčevića nastavlja se sutra kada će u selu Gunja kod Županje biti otkrivena spomen-ploča na zgradi kućne zadruge Šokčević, odakle je podrijetlom banova obitelj.

U ponedjeljak na samu obljetnicu rođenja hrvatskoga bana u Gradskoj knjižnici u Vinkovcima bit će otvorena izložba „Ban Šokčević u literaturi“, predstavljena knjiga „Ban Šokčević i njegovo doba“ Agneze Szabo te održan znanstveni skup posvećen tom hrvatskom banu.

Istoga dana u Glazbenoj školi "Josip Runjanin" u Vinkovcima bit će izvedeno glazbeno-scensko djelo „Priča o banu“ za koju scenarij i režiju potpisuje Himzo Nuhanović.

(Hina) xgvin yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙