FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak koalicijskih napada u Libiji

Autor: mtro
TRIPOLI, 25. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Međunarodna koalicija je novim zračnim napadima u petak pojačala pritisak na libijskog čelnika Moamera Gadafija, a Pariz računa da će te operacije trajati tjednima.

U noći na petak borbeni zrakoplovi tipa Tornado britanske vojske ispaljivali su rakete na oklopna vozila koja su prijetila civilima u gradu Adždabiji, na istoku Libije, navelo je britansko ministarstvo obrane.

Adždabija, 160 km južno do glavnog pobunjeničkog uporišta Bengazija, nalazi se u rukama Gadafijevih snaga, a pobunjeničke snage napreduju prema tom strateški važnom gradu nastojeći ga zauzeti.

Prema privremenoj procjeni jednog glasnogovornika libijskog režima, u zračnim napadima koalicije poginulo je oko stotinu civila od početka ofenzive 19. ožujka.

Zapovjednik koalicijske operacije, američki general Carter Ham rekao je da nije siguran ima li civilnih žrtva, te da su zapadne snage vrlo precizne i selektivne pri biranju meta.

Šef francuskog glavnog stožera Edouard Guillaud je rekao da misli da će savezničke operacije u Libiji potrajati nekoliko tjedana i da se nada da neće trajati mjesecima.

U Tripoliji su u četvrtak navečer odjekivale detonacije i paljba protuzračne obrane. Dvije eksplozije su odjeknule u Tajuri.

U četvrtak je francuski lovac u Misrati, 200 km istočno od Tripolija, uništio jedan zrakoplov libijskih snaga na tlu.

Koalicija je napade usmjerila na regiju Tajuru, 30 km istočno od Tripolija. Državna televizija je priopćila da su gađani vojni i civilni položaji u toj regiji. Sukobi pristaša i protivnika Gadafija nastavljeni su u nekoliko gradova, posebice u Misrati, trećem gradu zemlje.

Snage vjerne Gadafiju su ubile 109 ljudi i ranile više od 1.300 od 18. ožujka, rekao je jedan liječnik, prenosi AFP.

Ofenziva je pokrenuta na inicijativu Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država kojima su se pridružile još neke zemlje, među kojima i arapske.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je istaknuo da su vojnom akcijom u Libiji izbjegnute tisuće žrtava. Precizirao je da bi operacija mogla završiti istog trena kada se Gadafije snage vrate u vojarne.

EU je izjavila da se sprema blokirati sve naftne i plinske prihode libijskom režimu.

Afrička unija je u petak u Adis Abebi pozvala predstavnike Moamera Gadafija i pobunjenika na pregovore o prekidu vatre.

Gadafi, na vlasti 42 godine, od 15. veljače je suočen s pobunom u kojoj je poginulo više stotina ljudi, a više od 300.000 je izbjeglo.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙