FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12.30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 7. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

FEROVAC - U Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji na raskrižju ceste koja vodi prema Našicama i Slavonskom Brodu u 11 sati počeo je seljački prosvjed s 30-ak traktora i drugih strojeva, a vozila i dalje pristižu. Po riječima predsjednika Koordinacije seljačkih udruga Dragutina Dukića, na prosvjedu sudjeluju samo seljaci iz Požeško-slavonske županije jer je s ostalim županijskim seljačkim udrugama dogovoreno da će se oni postupno priključivati svaki na svom području. Dodao je kako je s njim razgovarao ministar poljoprivrede Petar Čobanković i najavio svoj dolazak na razgovor u srijedu u Kutjevu. "Od naših zahtjeva nećemo odustati i na cesti ostajemo dok se ne ispune naši zahtjevi", ponovio je Dukić, dodavši kako se vrlo brzo na cestama može očekivati više tisuće traktora i prosvjednika. Među ostalim seljaci zahtijevaju jeftiniji plavi dizel, legalizaciju farma za nula kuna, kamate od najviše 4 posto, da se ovrhe ne odnose na potpore, isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. te da ova godina ne bude referentna godina.

ZAGREB - Vrhunski hrvatski športaši i športašice, njih 19, na prigodnoj svečanosti u Hrvatskom vojnom učilištu primili su danas raspored za djelatnu vojnu službu u Oružanim snagama u skladu sa sporazumom ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora o suradnji na unaprjeđenju i razvoju športa u Hrvatskoj. Izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i načelnik Personalne uprave pri GS-u brigadni general Tomo Medved istaknuo je da je riječ o prvom naraštaju športašica i športaša koji su dobili ugovore o vojnoj službi što uređuju njihov radni status u OS-u i omogućuju bavljenje športom. Oni će promicati Republiku Hrvatsku u odori hrvatskog vojnika i kao djelatni vojnici osposobljavati se u OS-u i pripremati za športska natjecanja, naglasio je brigadni general Medved. Izrazio je nadu da će se takva praksa, kakvu već imaju neke zemlje, nastaviti i ubuduće. Ravnatelj Hrvatskoja vojnog učilišta general bojnik Mirko Šundov rekao je da će jedan vod biti u Zagrebu, a drugi u Splitu te pozdravio njihovu odluku da pristupe OS-u.

ZAGREB - Knjigu sažetaka izabranih radova s osam stručno-znanstvenih skupova o Haaškom sudu na engleskom jeziku "Croatian generals are not guilty" (Hrvatski generali nisu krivi) objavilo je Hrvatsko kulturno vijeće (HKV). Uz uvodni tekst predsjednika HKV-a Hrvoja Hitreca, objavljeni su radovi međunarodnih i hrvatskih stručnjaka i publicista Milana Vukovića, Nedjeljka Mihanovića, Josipa Jurčevića, Višnje Starešine, Robina Harrisa, Željka Horvatića, Edwarda Slavka Yambrusica, Nikice Barića, Adalberta Rebića, Bosiljka Mišetića, mons. Mile Bogovića, Miroslava Međimorca, Gorana Granića, Luje Medvidovića, Miroslava Tuđmana, Hrvoja Kačića, Mate Kovačevića, Josipa Jovića, Mate Ljubičića, Marka Barišića, akademika Josipa Pečarića te Ankice Luetić i Zorana Mimice. Na kraju knjige, koju su na engleski jezik preveli Adrian Beljo, Zdravka Bušić, Robin Harris uz supotpis Hrvatskoga društva znanstvenih i tehničkih prevoditelja objavljena je optužnica protiv generala Ante Gotovine te podatci o autorima radova.

ZAGREB - Popularna komedija hrvatskog književnika Mire Gavrana "Muž moje žene" biti će premijerno izvedena 9. ožujka u kazalištu "Little Fish Theatre" u San Pedru, nedaleko Los Angelsa. Redatelj predstave je Don Schlossman, a u glavnim ulogama nastupaju John Allee, Cody Lyman i Iva Hasperger. Komediju, koja govori o dvojici muškaraca koji godinama žive u braku s istom ženom ne znajući jedan za drugoga, prevela je Nina H. Kay-Antoljak. Komedija "Muž moje žene" igrana je u šesnaest različitih inozemnih kazališta, a ovo će biti prvi puta da se izvodi i na engleskom jeziku. Gavranovi kazališni tekstovi imali su do sada preko dvije stotine premijernih izvedbi, tekstovi su mu prevedeni na 35 jezika, a njegove predstave je vidjelo više od dva milijuna ljudi.

ZAGREB - Velika retrospektivna izložba Zlatka Šulentića (1893.-1971.), jedne od nezaobilaznih hrvatskih slikarskih osobnosti, otvara se u Umjetničkom paviljonu 7. travnja.

Na izložbi će biti predstavljeno oko 120 radova iz svih umjetnikovih stvaralačkih perioda, koje će se posuditi iz brojnih hrvatskih muzeja, galerija i privatnih zbirki, navodi se u dopisu iz Umjetničkog paviljona. Podsjećaju kako se od zadnje posmrtne retrospektive iz 1972. javnost samo povremeno susretala s fragmentima Šulentićeva slikarstva te se stoga nametnula potreba da se njegovo slikarsko djelo ponovno sagleda i cjelovito predstavi javnosti. Izložba će biti otvorena do 5. lipnja.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙