FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZO: prije reforme nije bila moguća nabavka skupe opreme

Autor: tmar
ZAGREB, 24. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osvrnuo se danas na napise da pod izgovorom dugih lista čekanja novac usmjerava u privatni sektor, te navodi kako u javnom zdravstvenom sektoru prije početka reforme zdravstva nije bilo moguće, uz velike dugove, nabavljati skupu dijagnostičku opremu neophodnu u liječenju pacijenata.

HZZO u priopćenju podsjeća kako su, primjerice, hrvatski osiguranici pretragu PET CT-om mogli do 2007. obavljati u inozemstvu, što je Zavod financirao između 1.600 i 3.000 eura po pacijentu, dok je cijena sada dostupne pretrage PET CT-om u Hrvatskoj značajno niža i iznosi 9.250 kuna.

"Hrvatski zdravstveni sustav, kao i javni zdravstveni sustavi u svijetu nisu u mogućnosti financijski pratiti sve dosege moderne medicinske tehnologije jer rast troškova zdravstvene zaštite nadilazi i najveći rast BDP-a pa je neizbježno i javno-privatno partnerstvo u okviru kojega privatnici investiraju vlastita sredstva u medicinske uređaje kako bi svojim građanima osigurali najbolju moguću zdravstvenu zaštitu", navodi se u priopćenju .

HZZO kao dokaz da se radilo isključivo o podizanju kvalitete zdravstvene zaštite navodi činjenicu da je ta radiloška oprema instalirana u javnim bolnicama.

Iz HZZO-a također poručuju da je oko 80 posto ugovora s privatnim poliklinikama za sve usluge u djelatnosti radiologije (9 poliklinika) sklopljeno prije dolaska na dužnost sadašnjeg ministra i sadašnjeg ravnatelja HZZO-a, a ugovaranje s privatnim poliklinikama započelo je još 2005. godine.

(Hina) xpp/xmt ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙