FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milinović kod dječačića koji je pri rođenju imao 600 grama

Autor: tmar
ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović posjetio je danas u Zavodu za neonatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Zagreb prerano rođenog dječačića koji je prilikom poroda prije 22 dana imao svega 600 grama.

Zahvaljujući brizi neonatologa, dječačić danas ima 900 grama, ali i brojne zdravstvene probleme uzrokovane preranim rođenjem, koji zbog nezrelosti organizma pogađaju gotovo sve organe, zbog čega su potrebni i operacijski zahvati.

Predstojnik Klinike za pedijatriju prof. Ivan Malčić rekao je kako se liječnici trude primijeniti najviše standarde u liječenju maloga Luke, koji je odmah po rođenju uspješno operiran.

"Umjesto prognoza mi uvijek na sve gledamo sa skepsom i nadom jer je riječ o djeci koja prije nisu preživljavala, i čije je preživljavanje započelo prije desetak godina zahvaljujući posebnim metodama liječenja", istaknuo je Malčić.

Liječnicima, dodao je, kod Lukina liječenja posao olakšava i mogućnost korištenja lijeka koji sprečava pojavu infekcija čestih u tako male djece, koji stoji 5.000 eura i nalazi se na Listi skupih lijekova HZZO-a.

U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 200 djece ispod 1.000 grama i preživi njih 150, a zbog dobre stručne skrbi, perinatalni mortalitet u Hrvatskoj iznosi pet promila i na razini je najrazvijenih zemalja, kazao je ministar Milinović čestitavši djelatnicima klinike na naporima koje čine u liječenju malih bolesnika.

Kako bi se dodatno unaprijedila razina zdravstvene skrbi u neonatologiji na Klinici za pedijatriju, Milinović je najavio i kupnju uređaja za hipotermiju za neurorozičnu djecu, vrijednog 300 tisuća kuna, koji dokazano poboljšava preživljavanje takve djece.

Ministar je ujedno rekao da je Hrvatska spremna, bude li potrebe, primiti na liječenje 10-15 ozračenih pacijenta iz Japana, kojima će biti na raspolaganju svi potrebni kapaciteti KBC-a Zagreb.

(Hina) xmt ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙