FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hypo Real Estate oštro srezao gubitke u 2010.

Autor: gvla
FRANKFURT, 24. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Njemačka nacionalizirana hipotekarna banka Hypo Real Estate (HRE) u četvrtak je priopćila da je u prošloj godini snažno srezala gubitke, upozorivši ipak da još nisu otklonjeni svi problemi povezani s financijskom krizom.

Ta je banka sa sjedištem u Muenchenu u 2010. zabilježila 859 milijuna eura gubitka prije poreza. U prethodnoj je godini on premašio 2,2 milijarde eura.

Banka je tijekom prošle godine bilježila kontinuirani oporavak, pa je tako u četvrtom tromjesečju ostvarila dobit prije poreza u visini 268 milijuna eura, nasuprot gubitku od 442 milijuna eura u istom tromjesečnom razdoblju 2009.

"Proces preustroja većim je dijelom završen pa grupacija sada ima jasnu strukturu", kazala je izvršna direktorica Manuela Better.

Iako je banka značajno reducirala imovinu i prenijela sva rizična potraživanja u takozvanu "lošu" banku, u tom bi procesu još mogla uknjižiti izvanredan trošak u visini do 1,59 milijardi eura, zbog čega bi i ovu godinu mogla zaključiti u gubitku, upozorava HRE u priopćenju. "Izuzme li se taj trošak, upravni odbor u 2011. očekuje dobit".

HRE je 2009. nacionalizirana u uvjetima međunarodne financijske krize i sada je pod povećalom Europske komisije, koja bi mogla zatražiti dodatno restrukturiranje u zamjenu za odobrenje milijarda eura državne pomoći.

Banka je u srijedu priopćila da je vratila sva državna jamstva ukupne vrijednosti 124 milijarde eura, koja su joj stavljena na raspolaganje.

Njemačka je vlada u banku također izravno injektirala 10 milijardi eura.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙