FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uprava: štrajkaju 63 večernjakovca; sindikat zadovoljan odazivom

Autor: nkot
ZAGREB, 23. ožujka 2011. (Hina) - Uprava Večernjeg lista izvijestila je poslijepodne da su se štrajku u tom listu jutros pridružila 63 zaposlenika u Zagrebu i dopisništvima, dok povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u Večernjem Anton Filić ističe kako bi bilo pošteno da Uprava kaže koliko ljudi radi i da bi se vidjelo da je taj broj vrlo mali.

Uprava tvrdi da većina od oko 380 večernjakovaca u redakciji, marketingu, prodaji, pratećim službama ne sudjeluje u štrajku već redovno i neometano obavlja svoje poslove i proizvodi novine koje će i sutra izići jednako kvalitetne kao i do sada.

No, sindikalac Filić odgovara da u Večernjaku radi 102 zaposlenika i da je sve ostalo "muljaža" jer je primjerice marketing posebna tvrtka.

"Zadovoljni smo odazivom, veliki broj večernjakovaca je u štrajku i među njima su i eminentna imena i sutrašnji Večernji list neće biti na razini kvalitete koju inače ima", tvrdi Filić.

Iako, kaže, sindikat ne može utvrditi brojku štrajkaša, procjenjuje da ona možda prelazi njih 63. Uz to, dodao je, neki od zaposlenika su na bolovanju ili godišnjem odmoru.

Filić je nezadovoljan što ih je Uprava onemogućila u štrajku na radnom mjestu već im je osigurala posebnu sobu za okupljanje u kojoj nemaju računalo ni televizor zbog čega ne mogu biti ravnopravni partner Upravi. Zbog nezakonitog onemogućavanja rada štrajkaškom odboru najavio je tužbu protiv poslodavca.

Štrajkaši su nezadovljni i jer su ih na ulazu u Večernji list dočekali zaštitari i kontrolne točke i što su zaposlenike ispitivali jesu li u štrajku.

Sindikati ističu da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok Uprava ne potpiše novi kolektivni ugovor ili produlji primjenu važećeg te ne odustane od drastičnog smanjenja prava zaposlenika.

Uprava pak naglašava da su sindikatu ponudili da zadrži najveći dio materijalnih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora i to bez obzira na poslovne gubitke s kojima se Večernji list trenutno suočava te da je prosječna plaća u Večernjem listu bez menadžmenta preko 9.200 kuna neto.

"Odgovoran smo poslodavac, ljude pošteno i redovito plaćamo. Sve što tražimo je da se veća razina prava od sadašnjih, koja su i dalje najbolja u Hrvatskoj, vezuje uz rezultate poslovanja", navodi Uprava.

Zato ih, navode posebno brinu pozivi sindikata čitateljima da ne kupuju Večernji list, čime sindikat ugrožava egzistenciju gotovo 400 obitelji zaposlenika koji rade za Večernji list ili žive od Večernjeg lista.

"Poziv na bojkot kupnje Večernjeg lista je akt destrukcije koji ugrožava prava onih koje štrajk navodno štiti te takvo neodgovorno ponašanje najoštrije osuđujemo", ističe Uprava.

Filić, pak, odgovara Upravi da je poanta štrajka da se naštetiti poslodavcu, ne više uništavanjem strojeva i imovine nego time da poslodavac na proizvodu osjeti uskraćivanje rada.

Uprava tvrdi da je unatoč tome što je osigurala da štrajk teče bez incidenata, jutros ponovo suočena s "bombastičnom" retorikom sindikata, čiji su predstavnici pred okupljenim novinarima tvrdili da ih zaštitari ne puštaju u Večernji list, što, kažu u Upravi, jednostavno nije točno. I štrajkaškom odboru i svima koji sudjeluju u štrajku osigurali smo prostoriju u kojoj slobodno mogu boraviti, a svima onima koji žele raditi da to mogu u normalnom okruženju i bez ometanja, kaže Uprava. Očekuje od štrajkaša kojima su, kažu omogućili legitimno pravo na zakonski štrajk da poštuju prava i egzistenciju ostalih kolega koji su se odlučili za rad.

Navodi također da se evidencija na ulazu provodi samo zato da se može zabilježiti tko sudjeluje u štrajku, a tko radi i da su evidencije zakonom dužni voditi. Prema podacima Uprave zagrebački štrajk oko pedesetero kolegica i kolega zasad prolazi u redu i miru a isto je i u dopisništvima.

(Hina) xmvr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙