FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grafičari podržavaju štrajk novinara Večernjeg lista

Autor: dber
ZAGREB, 23. ožujka 2011. (Hina) - Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske danas je dao podršku novinarima Večernjeg lista u industrijskim akcijama kojima se nastoje izboriti za svoje temeljno radno pravo - kolektivni ugovor.

"Pokušaji poslodavca da onemogući legalno pravo radnika na industrijsku akciju nedopušteni su i ne smiju proći nekažnjeno, tim više što takvo ponašanje ne bi bilo tolerirano u matičnoj zemlji vlasnika društva", navodi se u priopćenju iz Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske koje je potpisao predsjednik tog sindikata Stjepan Kolarić.

Ocjenjuju i da je ukidanje bilo kojeg kolektivnog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija. "Ukidanjem prava iz ugovora, osim što utječe na standard novinara, šalje se i poruka javnosti - kako će se novinari boriti za prava običnog čovjeka ako nisu u stanju izboriti se za svoj kolektivni ugovor?", navode u priopćenju i dodaju da će se nesiguran materijalni i radno-pravni status novinara neminovno odraziti i na medijske slobode u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj je normalno ono što je drugdje nenormalno. Mi od poslodavaca, a slijedom toga, i od vlasnika Večernjeg lista, tražimo samo to da stanje u Hrvatskoj po tom pitanju uredi prema modelu uređenih i civiliziranih zemalja. I ništa više", poručuju iz Sindikata grafičara dodajući da će njihova puna podrška novinarima u slijedećem koraku biti u industrijskim akcijama uključivši i štrajk.

(Hina) pp/xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙