FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: Štrajk u "Večernjem listu" 23. ožujka

Autor: spar
ZAGREB, 14. ožujka 2011. (Hina) - Nakon što je propao postupak mirenja, Skupština sindikata "Večernjeg lista" na današnjoj je sjednici odlučila da štrajk u "Večernjem listu" počne 23. ožujka, priopćio je večeras predsjednik podružnice Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u "Večernjem listu" Anton Filić.

" 'Večernjakovci' su se odlučili za štrajk zbog odbijanja Uprave da potpiše Kolektivni ugovor i drastičnog smanjivanja stečenih kolektivnih prava zaposlenika (minuli rad, naknada za topli obrok, regres, božićnica, usklađivanje plaće s troškovima života, jubilarne nagrade, izvanredne pomoći...)", ističe se u priopćenju.

Anketi o štrajku, koju je prije toga organizirao Sindikat i koja je bila podloga za odluku Skupštine, pristupilo je 75 zaposlenika. Njih 64 ili 85 posto izjasnilo se za štrajk, navode iz sindikata.

"Zaposlenici 'Večernjeg lista' smatraju da je ukidanje Kolektivnog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija i da se naš vlasnik, austrijska Styria, takvo što ne bi usudila napraviti u Austriji. Ukidanjem prava iz Kolektivnog ugovora šalje se loša poruka hrvatskoj javnosti i našim čitateljima koji se mogu zapitati: kako će se oni boriti za prava malog čovjeka - za što se zalaže Večernji list - ako se nisu uspjeli izboriti niti za svoj Kolektivni ugovor", rekao je predsjednik podružnice SNH-a u "Večernjem listu" Anton Filić.

"Sužavanje radnih prava neminovno se odražava na medijske slobode i slabi poziciju svakog novinara i urednika spram zahtjeva javnosti i uloge medija u demokratskom društvu. Takva situacija ruši ugled i imidž 'Večernjeg lista' i jako šteti poziciji naših novina", ističe Filić te dodaje kako je i u Zakonu o radu navedeno da "svrha Sindikata mora biti sklapanje kolektivnih ugovora".

(Hina) xsp/pp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙