FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Norveški F-16 iznad Libije pod američkim zapovjedništvom

Autor: bnov
OSLO, 23. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Borbeni zrakoplovi F-16 koje je Norveška namijenila za sudjelovanje u operacijama iznad Libije preći će pod američko zapovjedništvo, čime se uklanja posljednja prepreka aktivnom norveškom doprinosu u toj misiji, izjavio je norveški premijer u srijedu.

Norveška je u ponedjeljak poslala šest zrakoplova F-16 na Kretu kako bi doprinijeli operacijama zaštite libijskog civilnog stanovništva, u skladu s rezolucijom 1973 Vijeća sigurnosti, ali je istaknula da će te letjelice moći djelovati tek nakon razjašnjenja pitanja zapovjedništva.

"U satima koji dolaze, naše ćemo avione staviti pod američko zapovjedništvo", izjavio je šef norveške vlade Jens Stoltenberg u parlamentu.

Ta će odluka omogućiti norveškim letjelicama da aktivno sudjeluju u provedbi zone zabrane leta iznad Libije s drugim zemljama međunarodne koalicije predvođene SAD-om, Francuskom i V. Britanijom.

Po riječima norveške ministrice obrane Grete Faremo, norveški avioni trebali bi početi svoju misiju za nekoliko dana.

Bez ujedinjenog zapovjedništva, koalicijske operacije iznad Libije de facto su pod američkim zapovjedništvom, dodaje agencija AFP.

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙