FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama naredio reviziju sigurnosti američkih nuklearki

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je naredio "sveobuhvatni" pregled američkih nuklearnih postrojenja, u kojima su ukupno 104 reaktora, te rekao kako "ne očekuje da štetne razine zračenja" iz oštećenih nuklearnih reaktora u Japanu dospiju do američkog tla.

Obraćajući se novinarima u ružičnjaku Bijele kuće, Obama je rekao kako želi da američka Nuklearna regulatorna komisija (NRC) naučiti što više lekcija iz problema s japanskim reaktorima, kako bio načinila sve potrebne promjene na reaktorima u SAD-u. Naglasio je da je nuklearna energija važan izvor energije u SAD-u.

"Kada vidimo krizu poput ove u Japanu, imamo odgovornost učiti iz tih događaja i izvući poučke kako bismo zajamčili sigurnost naših ljudi", rekao je predsjednik NRC-a Gregory Jaczko, izvijestio je online The Wall Street Journal.

Američki predsjednik u četvrtak je posjetio veleposlanstvo Japana u Washingtonu kako bi izrazio sućut, a na konferenciji za tisak je izrazio uvjerenje da će se Japan oporaviti od potresa, tsunamija i nuklearne krize, te istaknuo da SAD šalje sve raspoložive resurse kako bi pomogao Japanu u rješavanju krize.

Dužnosnici administracije su kazali da 11 američkih nuklearnih stručnjaka surađuje s japanskom vladom, te da je SAD poslao kao pomoć 17,000 tona opreme.

"Agresivno radimo kako bismo podržali japanskog saveznika u ovo vrijeme izuzetnih izazova. Američka vojska, koja radi 24 sata, do sada je letjela u stotinama misija, pomažući spasilačke napore", rekao je Obama.

Jaczko je u četvrtak izjavio da bi moglo trajati tjednima dok se riješe problemi s oštećenim reaktorima nuklearke Fukushima Daiichi, oko 240 km sjeverno od Tokija. Reaktori su teško oštećeni u potresu magnitude 9 richtera i tsunamiju, prošloga petka.

Jedan od glavnih problema s oštećenim nuklearnim reaktorima u Daiichiju ostaje hlađenje bazena s vodom u kojima je istrošeno nuklearno gorivo. Japanske vlasti objavile su u četvrtak da su ostvarile skroman napredak u svojim nastojanjima da reaktore ohlade s vodom.

Obama je također naglasio kako SAD ne očekuje da prijetnja od opasne razine radijacije stigne do američkih obala, te da se Amerikanci ne moraju posebno pripremati za to, osim ostati informirani.

(Hina) xdh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙