FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brojne zemlje sudjelovat će u operaciji protiv Gadafija

Autor: dvla
ZAGREB, 18. ožujka 2011. (Hina) - Norveška, Kanada i Katar najavili su u petak da će sudjelovati u misiji provedbe rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se odobrava međunarodna vojna akcija u Libiji, dok su neke zemlje, poput Rusije i Njemačke, objavile da ne planiraju sudjelovati u vojnoj intervenciji, prenose agencije.

Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je odobrilo uspostavu zone zabrane leta i "sve nužne mjere" za zaštitu libijskih civila od napada snaga Moamera Gadafija. Najveći teret te operacije, kako se očekuje, preuzet će Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija, a sudjelovanje su najavile i druge zemlje.

Mediji su javili da je Kanada spremna poslati šest borbenih zrakoplova tipa CF-18 u sklopu provedbe rezolucije UN-a. "Kanadska vlada donijela je odluku da se šest borbenih zrakoplova CF-18 pridruži Amerikancima, Britancima, Francuzima, i drugim zemljama koje će sudjelovati u nametanju zone zabrane letenja", prenosi televizija CTV.

Javna televizija CBC, pozivajući se na vladine izvore, javila je da ta odluka kanadske vlade stupa na snagu odmah.

Norveška će sudjelovati u međunarodnoj vojnoj akciji protiv režima Moamera Gadafija, objavilo je norveško ministarstvo obrane. "Sudjelovat ćemo u operaciji, ali još je uvijek prerano govoriti o tome na koji način. Prirodno bi bilo poslati zrakoplovne kapacitete", rekla je ministrica obrane Grete Faremo.

Sudjelovanje u međunarodnoj operaciji najavio je i Katar, a Danska je priopćila da će hitno zatražiti odobrenje parlamenta za sudjelovanje danskih zrakoplova F-16 u nametanju rezolucije UN-a.

Rusija i Njemačka su s druge strane odbacile mogućnost vojnog sudjelovanja. Kako prenosi Interfax, načelnik glavnog stožera ruske vojske general Nikolaj Makarov rekao je da je ta mogućnost "isključena". Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle naglasio je da Berlin "razumije" želju saveznika da interveniraju u Libiji, ali je dodao da Njemačka "ne želi sudjelovati u ratu".

"Razumijemo one koji su, zbog razloga koje cijenimo, glasovali za međunarodnu vojnu intervenciju u Libiji", rekao je Westerwelle, prenosi agencija AFP. "Međutim, nakon sigurnosne procjene, došli smo do zaključka da ne želimo poslati njemačke vojnike u rat", dodao je njemački ministar.

Tekst rezolucije UN-a, kojom se odobravaju praktički sve mjere u zaštiti libijskih civila osim kopnene invazije, u četvrtak je prihvaćen s deset glasova u 15-članom Vijeću sigurnosti. Stalne članice Vijeća Kina i Rusija suzdržale su se od glasovanja, ali nisu upotrijebile pravo veta. Suzdržane su također bile i nestalne članice Njemačka, Brazil i Indija.

(Hina) xdv sb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙