FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD umanjuje svoju ulogu u napadu na Libiju

Autor: dhai
WASHINGTON / ZAGREB, 20. ožujka 2011.(Hina) - Dok je francuski predsjednik Nicholas Sarkozy u subotu pred velikom publikom summita u Parizu objavljivao da je međunarodna intervencija započela slanjem francuskih zrakoplova u napad na Libiju, američka državna tajnica Hillary Clinton obratila se samo šačici američkih novinara koji su doputovali s njom, rekavši "mi to nismo poveli".

Clinton je odabrala vrlo neubičajen ton u analima američkih vojnih intervencija - smjernost, komentira The Wasington Post u nedjeljnom izvješću o početku savezničke operacije "Zora Odiseje" u Libiji.

No, njezine skromne riječi prikrivaju daleko veću ulogu koju SAD igra na početku napada međunarodnih snaga na vojne ciljeve libijskog vođe Moamera Gadafija. Američki ratni brodovi i podmornice ispalili su sinoć 112 krstarećih raketa Tomahawk na teritorij Libije kako bi onesposobili njezinu protuzračnu obranu, sustav zapovijedanja i komunikacije. Francuski i britanski borbeni zrakoplovi, koji su počeli uspostavljati zonu zabrane leta, djeluju pod američkim zapovjedništvom.

Viceadmiral Bill Gortney iz američkog združenog stožera, opisao je ulogu SAD-a novinarima u Pentagonu: "Mi smo u vodećem dijelu vojnih operacija koalicije".

Pomiješane poruke administracije odražavaju izazov s kojim se predsjednik Barack Obama suočava u domovini i inozemstvu dok otvara treću bojišnicu u muslimanskoj zemlji, ističe Post.

Obama od početka mandata 2009. nastoji popraviti američke odnose s islamskim svijetom, a njegov naglasak na međunarodnoj potpori za zračne udare u Libiji, pokušaj je da ublaži sumnje u iskrene namjere SAD-a. Budući da je proračunski deficit gorući unutarnji problem, američka javnost rado bi vidjela da druge zemlje snose financijski teret borbe, nakon gotovo desetljeća rata u Afganistanu i sedam godina rata u Iraku.

No, američki diplomati bili su ključni kod donošenja rezolucije 1973 Vijeća sigurnosti UN o no-fly zoni u Libiji, a američka vojna moć u subotu se pokazala ključnom za pripremu uspostave te zone - uništavajući libijsku protuzračnu obranu.

Koliko god Obama nastojao ojačati međunarodne organizacije, SAD ostaje ključan za operaciju u Libiji, bez obzira na nastojanje administracije da umanji američku ulogu, ocjenjuje list.

Suradnja u Libiji ubrzo bi mogla doći na kušnju, jer ima naznaka da se SAD i europski saveznici, posebno Sarkozy, ne slažu oko toga koliko bi operacija trajala i kako bi završila. Dok Sarkozy zagovara svrgavanje Gadafija, američki dužnosnici su u subotu istakli da je cilj operacije zaštita civila, a ne svrgavanje režima.

Po ocjeni Marka Quartermana, savjetnika pri Centru za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) u Washingtonu, opasnost u Libiji je da vojna operacija neće završiti brzo ili odlučno, te da će Gadafijeva dobro naoružana vlada ostati na vlasti, bez obzira na no-fly zonu. On smatra da se borba između Gadafija i pobunjenika može nastaviti i pretvoriti u 'pat poziciju', u kojoj ni jedna strana neće moći napredovati ili pregovarati o kraju borbi.

Obama je opetovano naglasio da američke kopnene snage neće biti uključene u kopnenu operaciju.

Ben Rhodes, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, kazao je da će doprinos SAD-a biti ograničen na operacije poput raketnih napada kako bi se raščistio put za zrakoplove Francuske i drugih zemalja.

"Nametanje zone zabrane leta s vremenom će postati odgovrnost naših saveznika i partnera", rekao je Rhodes, koji prati Obamu tijekom sadašnjeg posjeta Brazilu.

U Pentagonu su također zabrinuti zbog resursa koje bi produljena vojna operacija u Libiji mogla angažirati, posebno ako se sadašnji cilj zaštite civila proširi i na svrgavanja Gadafija, navodi Post.

No za sada američka vojska zapovijeda intervencijom u Libiji. Međunarodne vojne snage djeluju pod zapovjedništvom generala s četiri zvjezdice Cartera Hama, čelnika Američkog zapovjedništva za Africu (AFRICOM).

Pentagon je u subotu objavio da će idućih dana predati zapovjedništvo drugoj zemlji, ali nije jasno od koje se zemlje očekuje preuzimanje operacije nazvane "Zora Odiseje".

(Hina) xdh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙