FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO želi razriješiti neslaganja u vezi s Libijom

Autor: vmrs
BRUXELLES, 21. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Veleposlanici Sjevernoatlantskog saveza sastali su se u ponedjeljak kako bi riješili nesuglasice o mogućem sudjelovanju Saveza u operaciji protiv libijskoga čelnika Moamera Gadafija.

Nakon višetjedna vijećanja veleposlanici su u nedjelju odobrili plan operacije kojom će NATO pomoći uvođenje UN-ova embarga na oružje, ali još se nisu dogovorili o primjeni toga plana niti o finalizaciji planova koji govore o ulozi NATO-a u zoni zabrane leta.

Francuska, koja je prva izvela zračne udare, bori se protiv NATO-ova sudjelovanja, a Turska se protivi bilo kakvoj intervenciji u Libiji.

U ponedjeljak je turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio kako turska inzistira na tome da se u vezi s NATO-ovom ulogom ispuni nekoliko uvjeta. Po njegovim riječima, Turska traži da se međunarodna vojna operacija protiv Gadafijevih snaga završi što brže kako bi Libijci mogli sami odlučiti lo svojoj budućnosti. Osim toga, rekao je, vojna intervencija ne bi smjela završiti u okupaciji.

Diplomati kažu kako je Francuska protiv NATO-ova sudjelovanja zato što je u arapskome svijetu NATO-ov ugled narušen ratom u Afganistanu i zato što se NATO doživljava kao silu kojom dominiraju Sjedinjene Države.

Bude li NATO na čelu operacije, tvrde Francuzi, intervencija neće moći dobiti potporu Arapske lige.

(Hina) xvm ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙