FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SIP BiH o zakonitosti izbora vlasti, koalicija donosi proračun

Autor: rmav
SARAJEVO, 21. ožujka 2011. (Hina) - Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) odlučilo je u ponedjeljak zatražiti svu raspoloživu dokumentaciju o načinu odlučivanja Zastupničkog i Doma naroda parlamenta Federacije BiH koji je prošli tjedan izabrao predsjednika i dva dopredsjednika entiteta kako bi se utvrdilo je li taj postupak proveden sukladno izbornom zakonu.

SIP je istodobno konstatirao kako nema ovlasti tumačiti zakonitost izbora nove federalne vlade.

SIP je na izvanrednoj sjednici sazvanoj, među ostalim, na zahtjev bivše predsjednice Federacije HiH Borjane Krišto i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, odlučio pokrenuti postupak utvrđivanja zakonitosti izbora novih čelnika Federacije koje je imenovala koalicija Socijaldemokratske partije (SDP), Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke „Radom za boljitak“ (NSRzB).I

Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić izjavila je kako je to tijelo primilo ukupno dvanaest prigovora koji se odnose na zakonitost izbora predsjednika i dopredsjednika Federacije, samih sjednica parlamenta kao i na izbor vlade.

„Iako smo vezani vrlo kratkim rokovima, ne možemo donositi nikakve odluke prije nego pribavimo dokaze“, kazala je Hadžiabdić objašnjavajući kako će to tijelo raspravljati o načinu izbora čelnika Federacije no ne i o izboru vlade jer to nije regulirano ovlastima koje ima SIP u provedbi izbornih rezultata.

Tijekom dana čelnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u FBiH u Sarajevu su iza zatvorenih vrata razgovarali o daljim koracima koje kane poduzeti.

Kako je priopćeno nakon tog sastanka, odlučeno je da najkasnije sljedećeg tjedna federalnom parlamentu bude upućen prijedlog proračuna za 2011. godinu kako bi on mogao biti i usvojen do kraja mjeseca kada istječe odluka o privremenom financiranju Federacije.

(Hina) xrmav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙