FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan postigao određeni napredak u hlađenju reaktora

Autor: akoz
TOKIO, 20. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Japan je nastojeći izbjeći katastrofu u nuklearnoj elektrani oštećenoj u potresu i tsunamiju u nedjelju uspio vratiti struju u oštećenom reaktoru.

"Mislim da se stanje popravlja korak po korak", rekao je dužnosnik japanske vlade Testuro Fukuyama na konferenciji za tisak.

Tri stotine inženjera, u najgoroj nuklearnoj ikrizi koja je pogodila svijeta od Černobial prije 25 godina, nastoji u samoj zoni opasnosti spasiti šest reaktora elektrane Fukushima Daiichi.

U postrojenju su radnici u zaštitnim odjelima prkoseći zračenju uspjeli spojiti reaktor 2 na struju, što je ključno kako bi ga se ohladilo i ograničilo curenje smrtonosnog zračenja. Električna energija je potrebna kako bi se mogle reaktivirati pumpe za vodu potrebne za hlađenje nuklearnog goriva reaktora.

Ohrabruje i informacija da se najkritičniji rektor 3, koji sadrži visoko toksični plutonij, stabilizirao nakon što su ga vatrogasnim kolima satima zalijevali stotinama tisuća litara vode. Tvrtka TEPCO koja upravlja elektranom je rekla da bi mogli biti potrebni dani prije no što se vrati struja u reaktore 3 i 4.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙