FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska i Belgija različito o nuklearkama

Autor: dmus
BRUXELLES, 17. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger izazvao je u četvrtak polemiku s Francuskom izjavom kako nisu svi europski nuklearni reaktori u skladu s najvišim sigurnosnim standardima.

Nakon izbijanja nuklearne krize u Japanu, Europska unija ovog je tjedna objavila kako će uskoro provesti "ispitivanja otpornosti" 143 europska reaktora na različite moguće probleme - poplave, nestanke električne energije, potrese, tsunamije i napade.

"Mislim da će ispit izdržljivosti kojem namjeravamo podvrgnuti nuklearne reaktore pokazati da svi oni ne zadovoljavaju najviše sigurnosne propise", rekao je Oettinger u razgovoru za njemačko-francusku TV postaju Arte, ne spomenuvši to na koje reaktore misli.

Ta je izjava "iznenadila i šokirala" francuskog ministra energije Erica Bessona, čija zemlja ima najviše atomskih centrala u Europi - 58 - koji proizvode više od 75 posto struje koju ukupno troši Francuska.

"Iznenađen sam i šokiran izjavama čiji bi sadržaj mogao uznemiriti naše sunarodnjake i diskreditirati jednu industriju", stoji u izjavi koju je Besson uputio agenciji France Presse.

"Tvrditi bez dokaza da neki reaktori neće proći test sigurnosti, u trenutku u kojem se pretvara da ga organizira, u najmanju je ruku iznenađujuće", kaže Besson.

"Povjerenik Oettinger morat će objasniti svoje tvrdnje na izvanrednom sastanku ministara energije" zemalja članica EU, predviđenom za ponedjeljak u Bruxellesu.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙