FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama uvažava težnje Brazila za stalno mjesto u VS-u UN-a

Autor: akoz
BRAZILIJA, 19. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Predsjednik SAD-a Barack Obama u subotu je rekao da podržava "izvanredan" uspon Brazila na svjetskoj pozornici ali ipak nije izrazio podršku kandidaturi Brazila za mjesto stalne članice u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Na početku njegovog petodnevnog putovanja Južnom Amerikom Obama je na konferenciji u brazilskoj prijestolnici Braziliji rekao da je njegov posjet "povijesna" prigoda za jačanje veza između Sjedinjenih Država i Brazila, najvećeg gospodarstva regije, u području trgovine i energetike.

U zajedničkoj izjavi Obama i brazilska predsjednica Dilma Rousseff su rekli da prepoznaju "potrebu za reformom međunarodnih institucija kako bi se odrazile sadašnje političke i gospodarske realnosti".

"Predsjednik Obama je izrazio uvažavanje težnji Brazila da postane stalna članica Vijeća sigurnosti i prihvatio njegovo preuzimanje globalnih odgovornosti", kaže se u izjavi.

Rousseff je rekla da je optimistična glede razvoja odnosa SAD-a i Brazila i da vidi priliku za suradnju dvije zemlje u iskorištavanju velikih novih naftnih polja te južnoameričke zemlje.

Brazil vjeruje da zaslužuje stalno mjesto u Vijeću sigurnosti s obzirom na njegov sve veći gospodarski i diplomatski utjecaj i za svoju težnju želi pridobiti i podršku Baracka Obame koji je podržao davanje stalnog mjesta Indiji za posjeta New Delhiju u studenom.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙