FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi prosvjed u Lisabonu protiv vladinih mjera štednje

Autor: ztre
LISABON, 19. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Nekoliko tisuća dužnosnika i radnika privatnog sektora iz različitih dijelova Portugala okupilo se u subotu u Lisabonu na prosvjedu protiv vladine politike štednje, povećanja nezaposlenosti i nesigurnosti.

"Prosvjedujemo protiv te katastrofalne politike koja uzima siromašnima da bi dala bogatima", rekao je za portugalske medije Armenio Carlos iz glavne konfederacije portugalskih radnika CGTP, bliske Komunističkoj partiji, koja je pozvala na prosvjede.

"Nesigurnost nije budućnost" i "Dovoljno! Radnicima je dosta što plaćaju za krizu" pisalo je na naljepinicama koje su na sebi nosili neki od prosvjednika, dok su drugi mahali zastavama s porukama kritike vlade.

"Imam 81 godinu, a moja mirovina iznosi jedva 181 euro. Kako da platim lijekove?", rekao je Celestino Martinho iz Montemor-o-Nova, mjesta stotinjak kilometara južno od Lisabona.

"Smanjenje plaća, smanjenje kupovne moći, zamrzavanje karijera... razloga za zabrinutost ne nedostaje", rekao je Miguel Monteiro, dužnosnik iz sjevernog grada Espinha.

Ovaj prosvjed drugi je u tjedan dana. Prošle subote, deseci tisuća ljudi, mobilizirani putem Facebooka, prosvjedovali su u desetak portugalskih gradova.

Osim programa štednje koji se već provodi, a uključuje povećanja poreza i smanjenje plaća u javnoj upravi, portugalska vlada prošli je tjedan objavila uvođenje još strožih mjera koje uključuju oporezovanje mirovina, smanjenje troškova za zdravstvo i nekih socijalnih naknada.

No, odbijanje oporbe da prihvati te nove mjere izazvalo je političku krizu, a premijer Jose Socrates zaprijetio je da će podnijeti ostavku u slučaju odbijanja njegova programa.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙