FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: obrtnici i mali poduzetnici postigli dogovor s Pahorom

Autor: lfia
LJUBLJANA, 16. ožujka 2011.(Hina) - Više od dvije tisuće obrtnika i malih poduzetnika u srijedu je u Ljubljani održalo prosvjedni skup, u organizaciji svoje obrtničko-poduzetničke komore, sa zahtjevom da se što prije promijene zakoni koji reguliraju stečajne i slične postupke te rokovi plaćanja podizvođačima koje je ekonomska kriza, osobito u građevinarstvu, prema riječima njihova predsjednika Štefana Pavlinjeka, "bacila na samo dno".

Nakon okupljanja u parku Tivoli uputili su se u središte grada i svoje zahtjeve iznijeli u parlamentu, a onda održali prosvjedni zbor pred zgradom vlade, gdje je njihove predstavnike primio premijer Borut Pahor.

Pahor je na konferenciji za novinare nakon jednosatnih razgovora s obrtnicima rekao da je zadovoljan što je prihvaćeno objašnjenje da je već prihvaćena većina zahtjeva obrtnika i malih poduzetnika, a da će neke zahtjeve vlada prihvatiti sljedećih dana kako bi se položaj obrtnika popravio. "Kao predsjednik vlade zadovoljan sam zajedničkom konstatacijom da razloga za prosvjedne aktivnosti više nema", rekao je Pahor.

Predsjednik obrtničko-poduzetničke komore Štefan Pavlinjek rekao je da obrtnici i mali poduzetnici vjeruju premijeru na riječ te da su i u parlamentu dobili jamstva kako će određeni zakoni, koji trebaju popraviti položaj obrtnika, po ubrzanom postupku biti prihvaćeni i primijenjeni.

Među ostalim, riječ je o zakonima koji skraćuju rokove obveznog plaćanja podizvođačima i osiguravaju da poduzeća u stečaju u roku od četiri godine moraju podmiriti najmanje 50 posto potraživanja dužnicima, te rješavanju pitanja insolventnosti.

Pavlinjek je novinarima rekao da su se složili i oko zamrzavanja njihovih dosadašnjih prosvjednih aktivnosti kojima su pokazivali da je položaj obrtnika i malih poduzetnika radi krize i insolventnosti u zadnje vrijeme "došao do dna", a posebno je upozorio na obrtničku tradiciju i obiteljska poduzeća koja zbog dugova velikih kompanija i pada u građevinskom sektoru sve više propadaju. Obrtničko-poduzetnička komora, koja okuplja 52.000 članova, zadnjih je dana izvodila prosvjedne akcije "građanskog neposluha", pa su njeni članovi demonstrativno podizali svoj novac s bankomata i s bankovnih računa i nisu uplaćivali redovite mjesečne doprinose. Sporazum s Pahorom omogućio je, po Pavlinjekovim riječima, i zamrzavanje akcije kojom su u drugoj polovici idućeg mjeseca namjeravali blokirati promet u cijeloj zemlji.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙