FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijske snage ubile tri prosvjednika

Autor: bcav
DAMASK, 19. ožujka 2011. (Reuters) - Sirijske snage sigurnosti ubile su u petak tri prosvjednika u južnom gradu Deraa, izvijestili su očevici, što je dosad najnasilniji odgovor na prosvjede protiv vladajuće elite u Siriji nakon izbijanja nereda diljem arapskog svijeta.

Prosvjednici su sudjelovali u mirnim demonstracijama tražeći političke slobode i obračun s korupcijom u Siriji kojom više od 50 godina vlada stranka Baath aktualog predsjednika Bashar al-Assada.

Manji prosvjedi održani su u gradu Homsu u središnjem dijelu zemlje, kao i u obalnom gradu Baniasu u kojem se nalaze dvije rafinerije nafte, kažu aktivisti.

Tri do četiri tisuće ljudi, koji su napuštali džamiju nakon molitve petkom, izvikivali su parole "Bog, Sirija, sloboda" i one u kojima su osuđivali predsjednikovu obitelj za korupciju.

Snage sigurnosti najprije su odgovorile vodenim topovima, a zatim otvorile vatru. Pritom su tri osobe poginule, a desetak ih je ranjeno, tvrde stanovnici Derae koja se nalazi blizu granice s Jordanom.

SAD, koje su pod administracijom predsjednika Baracka Obame otvorile dijalog s Assadom, osudile su napad i pozvale vladu da dopusti mirne prosvjede.

"Krivci za današnje nasilje morat će odgovarati", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Tommy Vietor.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙