FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oman: U sukobu s policijom ubijeno dvoje prosvjednika

Autor: vrad
MUSKAT, 27. veljače 2011. (Hina/AFP) - Dvoje omanskih prosvjednika izgubilo je život a petero je ranjeno u nedjelju kada je policija pucnjevima pokušala rastjerati sudionike prosvjeda protiv nezaposlenosti u Soharu, dvjestotinjak kilometara od Muskata, rekao je izvor u sigurnosnim snagama.

"Dvoje prosvjednika ubijeno je gumenim metcima u pokušaju napada na policijsku postaju", rekao je izvor za agenciju France Presse. Pet osoba je ranjeno i više automobila je zapaljeno, po istom izvoru.

Službena omanska agencija Ona potvrdila je prosvjede, spominjući "žrtve" i ne navodeći ima li ranjenih i mrtvih. "Prosvjednici su danas primijenili nasilje, uništavajući državnu i privatnu imovinu. Policija i specijalne snage intervenirale su radi očuvanja javnog reda i zaštite građana. Ima žrtava", piše agencija.

Po izjavama svjedoka, prosvjednici, njih oko 250, okupili su se nakon pokušaja napada na obližnjem kružnom toku Zemlje koji su preimenovali u "kružni tok Reforme". Policija ih je ponovo pokušala rastjerati prije nego je napustila mjesto događaja.

Prosvjednici su uzvikivali slogane tražeći radna mjesta, bolje plaće za Omance i mjere u borbi protiv korupcije. Riječ je o prvim žestokim prosvjedima u ovom sultanatu koji je zadnjih tjedana poprište mirnih prosvjeda socijalne naravi.

Dana 18. veljače tristotinjak Omanaca, među kojima veći broj žena, mirno je prosvjedovalo u središtu Muskata tražeći povećanje plaća i političke reforme.

Prvi prosvjedi u kojima je sudjelovalo dvjestotinjak Omanaca održani su u Muskatu, također bez nasilja, mjesec dana ranije, pa su vlasti poslije donijele odluku o povećanju plaća. Tada su objavile da će se minimalna plaća u Omanu u privatnom sektoru povećati sa 364 dolara na 520 dolara na mjesec.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙