FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rončević primio izaslanstvo US Air War Collegea

Autor: nkot
ZAGREB, 18. ožujka 2011. (Hina) - Potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Berislav Rončević primio je u petak izaslanstvo US Air War Collegea, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću.

Rončević je upoznao goste iz SAD-a s radom i nadležnošću Odbora. Odbor za obranu Hrvatskoga sabora samostalno je tijelo od 2008. godine, a osnovni djelokrug rada Odbora su poslovi utvrđivanja i praćenja provođenja politike u postupku donošenja zakona u područjima obrane i zaštite, naglasio je Rončević. Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednica Hrvatskoga sabora i članica Odbora za obranu Željka Antunović, predsjednica Nacionalnog odbora i članica Odbora za obranu Vesna Pusić, članovi Odbora Josip Đakić i Marin Jurjević te vanjski član Odbora general u mirovini Antun Tus.

U nastavku se razgovaralo o djelovanju Oružanih snaga RH u okviru mirovnih misija. Rončević je kazao je da je trenutno aktivno 17 mirovnih misija pod vodstvom UN-a, a Republika Hrvatska sudjeluje u sedam. Osim toga, RH sudjeluje i u jednoj mirovnoj misiji pod vodstvom EU te u dvije mirovne misije pod vodstvom NATO-a.

Razgovaralo se i o transformaciji i razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske te o članstvu RH u NATO-u. Članica Odbora Vesna Pusić kazala je da je Hrvatska vojska u razdoblju od 20 godina prošla transformaciju iz vojske koja se temeljila na obveznom vojnom roku preko ratne vojske do profesionalne vojske koja je postala članica NATO-a.

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović istaknula je da je suradnja SAD-a i RH vrlo značajna posebice na području sigurnosti i obrane te borbi protiv terorizma i razmjeni sigurnosnih informacija.

Član Odbora Josip Đakić i vanjski član Odbora Antun Tus zaključno su zahvalili SAD-u na potpori i podršci Hrvatskoj od neovisnosti do danas, navodi se u priopćenju.

(Hina) xpp/xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙