FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obuka urbanog traganja i spašavanja

Autor: ista
ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina) - U bivšoj tvornici Jugovinil u Kaštel Sućurcu danas je održan praktični dio obuke urbanog traganja i spašavanja prve razine, pri čemu su korištene posebne tehnike spašavanja unesrećenih uz korištenje žičare, metoda otklona (preklopa), a u koju su bili uključeni i psi tragači, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Vježbi je prisustvovao ravnatelj DUZS-a Damir Trut koji je naglasio da u Hrvatskoj ima preko pet tisuća pripadnika sustava zaštite i spašavanja obučenih za spašavanje iz ruševina te da su ovakve vrste obuke nužne i nalaze svoje opravdanje u situacijama poput trenutne katastrofe u Japanu. Dodao je i da su hrvatski spasioci spremni pomoći ugroženom stanovništvu Japana.

Tečaj urbanog traganja i spašavanja koji vode instruktori iz Francuske traje od 7. do 18. ožujka, a provodi se u Centru za koordinaciju gašenja šumskih požara u Divuljama u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Veleposlanstva Republike Francuske. Na tečaju sudjeluje po 11 vatrogasaca iz Splita i Rijeke te četiri polaznika iz DUZS-a.

Programom obuke urbanog traganja i spašavanja predviđeno je kontinuirano obučavanje polaznika za spašavanje iz ruševina, a osim Hrvatske, u program su uključene i Crna Gora te Srbija.

Cilj obuke je unaprijediti teoretska i praktična znanja, razmijeniti iskustva te postići visoku razinu sposobnosti za spašavanje iz ruševina. Usvojena znanja i vještine pridonijet će poboljšanju izgradnje sustava i sposobnosti spašavatelja za sve vidove intervencija u urbanom traganju i spašavanju u našoj zemlji. Također, završetkom cjelokupne obuke stvaraju se uvjeti da Republika Hrvatska ima vlastite snage koje se mogu upućivati kao ispomoć drugim državama u slučaju nesreća i katastrofa, navodi se u priopćenju.

(Hina) pp/xam ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙